Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Znate li koje biljke komarci ne podnose?

Znate li koje biljke komarci ne podnose?

Limunasti mirisi

Komarci ne vole limunaste mirise, pa će bježati od limuna, limunske trave i matičnjaka. Komarce odlično rastjeruje citronela, bilo da je uzgajate kao kućnu biljku u tegli, ili koristite njezino eterično ulje, npr. u difuzerima i mirisnim lampama. Eterično ulje citronele čak možete pomiješati s nekim baznim uljem i mješavinu utrljati na kožu za zaštitu od komaraca, no poželjno je savjetovati se s aromaterapeutom da li vam takav pripravak odgovara i kako ga pripremiti.

Domaći je recept protiv komaraca je limun prerezan napola, sa zabodenim klinčićima (komarce iz prostorija možete otjerati i tako da ostavite otvorenu bočicu s uljem od klinčića).

Češnjak i peršin s jabučnim octom

Komarci ne vole ni miris češnjaka. Oguljene režnjeve češnjaka možete ostaviti na mjestima gdje komarci ulaze u kuću. Čak se i koža može namazati češnjakom, iako će rijetki to učiniti zbog intenzivnog mirisa češnjaka.

Među bakinim receptima protiv komaraca je i mazanje mješavinom jabučnog octa i nasjeckanog peršina.

Lavanda, ružmarin, bosiljak…

Komarci bježe i od mirisa lavande, pa je možete uzgajati na balkonu i u vrtu. Esencija lavande jedna je od rijetkih eteričnih ulja koja se mogu nerazrijeđena nanositi na kožu, a za “prvu pomoć” možete i cvijet lavande utrljati u kožu.

Biljke koje za zaštitu od komaraca također možete posaditi u prostoru u kojemu boravite, ili koristiti njihove pripravke, su metvica, bosiljak, majčina dušica, kadulja, ružmarin, tamjan, geranij, kadifica … Ako namjeravate dulje boraviti vani, komarcima se neće svidjeti ako upalite nekoliko grančica ružmarina i kadulje. Kada roštiljate, u žar ugljena ili u vatru ubacite ružmarin i kadulju.

Neven i nim

Manje je poznato da i neven odbija komarce. Cvijet nevena možete utrljati u kožu ili koristiti nevenovo ulje i druge pripravke na bazi nevena. Protiv komaraca pomaže i biljka nim (neem). Prah od nima možete posipati na mjestima gdje se okupljaju komarci. Kožu možete namazati uljem nima, ili ga nakapati u vodu u aroma-lampi.

I sljedeća ulja komarci ne vole: eukaliptus, bor, čempres, cimet, cedar, ricinus, čajevac …

Izvor: ordinacija.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja