Naslovna  /  Fina papica   /  Znaš li kako izabrati prave kestene?

Znaš li kako izabrati prave kestene?

 

Kestene treba čuvati na hladnom do 2 tjedna, a korisno je provjeriti jesu li se na pojedinim plodovima pojavile rupice i tada takve plodove treba izdvojiti. Nikako ih ne valja držati na sobnoj temperaturi jer će brzo razviti plijesan i pokvariti se. Guljenje kestenja oduzima dosta vremena, ali uz par trikova proces je moguće znatno ubrzati. Koru je znatno lakše odstraniti kada su kesteni vrući pa ih je poželjno držati na toplom dok ih guliš.  

 

 

Kesteni iz pećnice

Za početak potrebno je zagrijati pećnicu na 180°C i oštrim nožem urezati znak „x“ u svaki kesten. Zatim uzmi aluminijsku foliju, izreži kvadrate veličine 30×30 cm i stavite kestene na foliju (cca 1 šalicu kestena na svaki kvadrat folije). Podigni krajeve folije i napravi vrećicu od nje te probuši rupicu na vrhu. Svakoj vrećici od folije dodaj ¼ šalice vode. Sve folije stavi na lim za pečenje i peci 25 do 30 minuta.

Sada uzmi jednu foliju koja se ohladila dovoljno da ju možeš primiti u ruke, a ostale ostavi na toplom. Ogulite kestene počevši od „x“ znaka čiji su se rubovi pod utjecajem topline podignuli. Tek kada ste završili jednu vrećicu od folije, krenite na drugu dok ih sve ne ogulite. Ako ih nećete odmah koristiti, oguljene kestene možete staviti u vakuumsku vrećicu, dobro zatvoriti, staviti u hladnjak i tako čuvati 3 dana.

 

 

Kuhanje u loncu

Odlučiš li se za kuhanje u loncu tada plodove stavi u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji – maroni – do sat vremena.

 

 

Na ploči štednjaka

Ako se odlučiš za pečenje na ploči štednjaka, tada bi bilo dobro da nabaviš tavu s rupicama, ali ako je nemaš, poslužit će i klasična. Najprije im zareži koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrij i povremeno protresi. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.  

 

 

 

Izvor: gastro.24sata.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja