Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Zlatni puzavac – lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka

Zlatni puzavac – lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka

 

Porijeklom iz Oceanije, nije otporan na mraz i hladne zimske temperature. Uspijeva na temperaturama između 14 i 16°C, ali mu najbolje odgovaraju temperature između 18 i 22°C. Naraste između 1,5 do 3 m, pa je potrebno osigurati dovoljno prostora. Ako ga se smješta uza zidove ili kutove soba, namjestite posudu na način da što više listova bude osvjetljeno.

 

1. Zalijevanje i gnojidba

Za rast mu nije potrebno puno svjetlosti te može uspijevati i na slabijem osvjetljenju, ali tada će rast biti sporiji. Odgovara mu svijetlo mjesto, ali uz dostupno indirektno osvjetljenje. Može rasti pod flourescentnim osvjetljenjem, što je važno kod uzgoja u uredima. Varijeteti šarenih listova, bez prisutnosti svjetlosti, mogu postati potpuno zeleni. Premještanjem lončanice na svjetlije mjesto, ponovno se mogu pojaviti bijele šare po listovima. Ako listovi odjednom iznenadno izblijede, to je znak da biljka dobiva previše svjetlosti.

Zalijevati tek kad se osuši supstrat u posudi. Ako se zlatni puzavac nalazi na osunčanom mjestu, potrebno ga je češće zalijevati. Prskanje listova finom maglicom treba biti što češće, kako bi se zadržala vlaga oko biljke. Previše zalijevanja može dovesti do žućenja listova i truljenja stabljike i korijena. U suprotnom slučaju, premalo vode može uzrokovati smeđe mrlje po listovima i smeđenje vrhova listova. Reznice se mogu uzgajati u posudi vode, ali će biti potrebno dulje vrijeme za prilagodbu, ukoliko se prebacuju iz vode u supstrat. Vodu u posudi treba mijenjati jednom tjedno ili povremeno nadopunjavati.

Tijekom proljeća i jeseni, prihrana može biti jednom mjesečno univerzalnim gnojivom za sobno bilje. Prečesta gnojidba može dovesti do nakupljanja viška soli u supstratu, što rezultira spaljenim listovima. Kod pojave beživotnih listova, usprkos redovitom zalijevanju, znak je da je potrebno presaditi zlatnog puzavca u veću posudu.

 

2. Razmnožavanje reznicama

Rast zlatnog puzavca kontrolira se otkidanjem listova. Listove redovito prebrisati mokrom krpom kako bi se uklonila prašina. Razmnožava se reznicama dugih 10 do 15 cm. Reznicu s pupom stavi se u čašu vode i pričeka da pusti korijen. Sadi se u supstrat u kojem je jednaka količina gline, perlita i treseta. Vrlo brzo stvara korijenje čak i ako se reznica stavi u čašu vode.

 

3. Štetnici

Većina problema koji se pojavljuju kod zlatnog puzavca su lako rješivi, pa je stoga idealan za uzgajivače početnike. Ne napadaju ga ozbiljniji insekti ili bolesti, no može doći do pojave napada ušiju.  Listovi sadrže kalcijeve oksalate, koji su opasni za djecu i kućne ljubimce. Kod gutanja listova neće doći do smrti, ali može doći do povraćanja.

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja