Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Žitarice bez glutena koje će vaš probavni sustav odmah zavoljeti

Žitarice bez glutena koje će vaš probavni sustav odmah zavoljeti

Gluten je protein prisutan u mnogim žitaricama, u manjem ili većem udjelu. Nalazi se u pšenici, piru, kamutu, ječmu, raži. Ovaj protein žitaricama daje elastičnost, a sve više ljudi ga teško može probaviti.

Oko 2% populacije boluje od celijakije – autoimune bolesti koju karakterizira netolerancija na gluten. Stručnjaci smatraju da čak 6% svjetske populacije ima neku vrstu alergije na gluten i osjeća probavne tegobe uzrokovane njime.

Bez obzira na to kojoj grupi pripadate, preporučuje se odabrati zdravu opciju i u prehranu uvrstiti bezglutenske žitarice.

Top 9 žitarica bez glutena

Broj bezglutenskih žitarica veći je nego što se to obično pretpostavlja. Idealne su za upotrebu u obliku brašna, a većinu njih jednostavno se može pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Bezglutenske žitarice su po svojim svojstvima raznolike, tako da ćete njima, u vašim receptima, u potpunosti moći zamijeniti glutenske proizvode. Istovremeno su i svestrane pa vašem organizmu donose brojne zdravstvene prednosti.

1. Amarant

Amarant pruža velike dobrobiti za probavu. Redovitim korištenjem, amarant normalizira probavu i pomaže detoksikaciju. Važan je i za zdravlje kostiju čiju izgradnju potiče. Odličan je izvor proteina, vlakana, mangana, magnezija, fosfora i željeza.

2. Riža

Brašno od riže je važno za zdravlje srca. Organizam opskrbljuje manganom i snižava povišeni kolesterol u krvi.

3. Heljda

Heljda ili hajdina bogata je mnogim, za organizam neophodnim nutrijentima. Posebno se izdvajaju antioksidansi koji štite od opasnog djelovanja slobodnih radikala.

4. Kukuruzna krupica (palenta)

Kukuruzna krupica je također odličan izvor nutrijenata. Kod kupovine kukuruznih proizvoda posebno treba voditi brigu da kukuruz nije uzgojen GMO tehnologijom. Potražite organski kukuruz koji je odličan izvor antioksidansa i vlakana.

5. Proso

Proso je žitarica čije sjeme obožavaju ptice, a odlična je i za ljude. Bogata je vlaknima i ima nizak glikemijski indeks što znači da se sporo razgrađuje te dulje vrijeme održava stabilnu razinu šećera u krvi.

6. Zob

Za zob se često postavlja pitanje je li to uistinu namirnica koja ne sadrži gluten?

Odgovor je vrlo jednostavan. Sama zob ne sadrži gluten, no često raste na istim poljima gdje se uzgaja i pšenica, pa tako može doći do miješanja plodova ovih dviju biljaka. Uvijek birajte zob provjerenih proizvođača i dobro se informirajte o tome kako je i gdje uzgojena.

7. Kvinoja

Već dulji niz godina kvinoja je izuzetno popularna u kulinarstvu. Ova biljka sadrži gotovo sve čovjeku potrebne nutrijente – proteine, antioksidanse, vitamine i minerale.

8. Kineska šećerna trska

Kineska šećerna trska se najčešće koristi u obliku brašna. Bogata je zdravim sastojcima – proteinima, željezom, B vitaminima i dijetalnim vlaknima. Sadrži antioksidanse koji pomažu u sprečavanju i sanaciji upala

9. Tef

Možda vam tef nije toliko poznat, no riječ je o odličnoj zamjeni za druge žitarice. Ta biljka porijeklom iz istočne Afrike spada među visokovrijedne bezglutenske žitarice.

Sadrži željezo koje potpomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca i cirkulaciju, a organizmu također pruža obilje bjelančevina i kalcija. Posebno je bogata vlaknima koja pomažu reguliranju tjelesne težine i gubitku suvišnih kilograma.

Izvor:alternativa-za-vas

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja