Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Zašto su natjecanja dobra za djecu?

Zašto su natjecanja dobra za djecu?

Smatraju kako ono ima isključivo negativan predznak te da nije dobro dijete učiti da se s drugima natječe jer će iz toga izići ili bahato ili razočarano.

Zbog straha od razočarenja, roditelji će često sve sudionike neke igre, utakmice ili situacije proglasiti pobjednicima kako bi se izbjegao konflikt.

No je li zid pun nezasluženih trofeja zaista rješenje? Psiholozi smatraju kako su natjecanja neophodna za zdrav razvoj djeteta jer, osim što će ih naviknuti da život donosi i pobjede i poraze, natjecateljske će ih aktivnosti naučiti vještinama koje će im itekako koristiti u budućnosti.

Važan je trud, a ne pobjeda

Natjecanja djecu uče dobrobitima timskog rada. Najčešće je riječ o timovima koji se suočavaju pa dijete može uvidjeti koliko je međusobno poštivanje i slušanje važno za dobru igru.

Uz pomoć natjecanja, djeca lakše prihvaćaju ponekad tešku narav života u kojoj velik rad ne daje uvijek pobjednika. Ipak, trud s vremenom postaje važniji od same pobjede, a djeca se navikavaju dostojanstveno prihvaćati poraze.

Najveći protivnik i suigrač je dijete samo sebi

Važno je da roditelji promatraju dijete i situacije u kojima se natječe kako bi na vrijeme shvatili je li riječ o zdravom natjecanju ili se bolje distancirati od igre.

Zdravo od nezdravoga natjecanja razlikovat ćete po tome što će dijete samo tražiti da sudjeluje u igri, osvajat će i gubiti dostojanstveno i bez prevelike pompe, željet će napredovati i osjetit ćete porast njegova samopouzdanja.

Ako je riječ o nezdravnoj aktivnosti, dijete će izbjegavati prisustvovanje u igri, glumit će da mu nije dobro ili će otvoreno odustati od natjecanja.

Pomozite djetetu da izgradi pozitivan stav o natjecanju i da u njemu vidi priliku za osobni napredak i učenje o igri i svojim suigračima. Sam je sebi najveći protivnik i partner pa je važno da u igru ulazi svjestan oba moguća ishoda i spreman da ih prihvati.

Poraz nije lako doživjeti, a ponekad je i pozitivna euforija nakon pobjede teška za nositi pa je roditeljska podrška uvijek potrebna kako bi se dijete znalo snaći u izazovnoj situaciji.

Izvor: www.klinfo.hr

Foto: Pixabay

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja