Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Zašto se neka djeca boje maškara i ne žele se maskirati?

Zašto se neka djeca boje maškara i ne žele se maskirati?

Sve ide po planu, pokladni je utorak sve bliži, ali vaš mališan odjednom ne želi ni pomisliti na maskembal, a kamo li na vlastitu masku. Boji se, vrišti i buni se pri samoj pomisli na kostimiranje i slavlje. Vi ste zbunjeni, mislite da dijete opet nešto glumi, ali nekoliko je prilično logičnih razloga, zbog kojih neka djeca doista ne žele sudjelovati u karnevalskoj zabavi.Strah od nepoznatoga evolucijski je obrambeni mehanizam.Da naši preci nisu razvili osjećaj straha prema nepoznatim biljkama, životinjama i lokacijama, većina bi ih se utopila, otrovala ili završila kao ručak nekoj šumskoj zvijeri.

Jednako tako i mala djeca imaju prirodan i prijeko potreban instinkt da nešto što je nepoznatno može biti i opasno. Vrtićanci, ali i poneki predškolci, nisu u stanju shvatiti kako stavljanjem maske i kostima, ostajemo iste osobe već su uvjereni kako je netko zaista postao zombi, Batman ili klaun, maskirajući se u taj lik.Dijete koje se boji spavati bez upaljenoga svjetla i strahuje od čudovišta koja spavaju ispod njegova kreveta, teško će prihvatiti šalu i smijati se nekome tko se maskirao u strašan lik.

Čak i blaže maske poput princeza, životinja ili njima poznatog Djeda Božićnjaka, mogu preplašiti djecu koja ne mogu shvatiti da je riječ o glumi, a ne stvarnosti.Osigurajte djetetu sigurnu okolinu za vrijeme karnevala.

Iako će prva reakcija većine odraslih biti “ne moraš se bojati jer to je samo maska”, važno je osvijestiti kako je dijete zaista u strahu i osjeća se nelagodno i napadnuto. Pokušajte iskazati suosjećanje za njegov strah i umjesto klasičnih utjeha, radije mu recite nešto poput “joj kako su strašni svi ti zombiji na povorci na televiziji, sigurno si se i ti prepao zombija u vrtiću / školi”.Kada dijete shvati da prihvaćate njegov strah, otvorit će vam se i možda podijeliti nekoliko konkretnih razloga zašto se boji određene maske ili općenito ne želi ući u kostim.

Iako je djetetu teško objasniti razliku između stvarnosti i glume, dajte sve od sebe da mu približite prirodu karnevala. Usporedite to s njegovom igrom u kojoj se pretvara da je superheroj, princeza ili životinja. Dijete zna da to nije stvarnost, ali mu se sviđa pretvarati da jest. Jednako tako funkcioniraju i maškare i ispod maske strašnog zombija, često se krije njegov prijatelj ili dijete njegovih godina.

Kako biste djetetu ipak priuštili iskustvo karnevala, za početak mu ponudite neku jednostavniju masku poput perike ili maske za lice koja se brzo skida. Ne vodite plašljivo dijete na velike maskembale u zatvorenim prostorima ili na dugotrajne povorke. Radije se raspitajte gdje se u vašemu gradu organizira maskembal za djecu i pokušajte prisustvovati.

Ukoliko dijete i dalje negoduje i odbija biti maskiran ili sudjelovati u karnevalu, nemojte ga prisiljavati. Strah od maski i kostima gotovo je uvijek faza koja s odrastanjem u potpunosti nestane. Nema potrebe da dijete razvija traume pa ako je zaista uplašeno, pričekajte neki od slijedećih karnevala i pokušajte opet.

Izvor:klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja