Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Zašto je šafran poznat kao crveno zlato?

Zašto je šafran poznat kao crveno zlato?

Gram najboljeg šafrana može dosegnuti i cijenu od 65 dolara, što je više od plemenitih metala. Vrijedan je i skupocjen zbog teškog procesa branja. Naime, samo za 400 grama potrebno je ručno odvojiti oko 200.000 niti iz 70.000 šafrana Corcus sative. U Iranu se on proizvodi više od 3.000 godina. Od 250 proizvedenih tona šafrana svake godine u svijetu, čak 90% se proizvede u toj zemlji.

Neusporedivo manje količine ove aromatične biljke koja se koristi u pripremanju jela, ali i kozmetici te alternativnoj medicini, proizvele su se u Grčkoj, samo šest tona, duplo manje od toga u Afganistanu te po dvije tone u Maroku i Indiji.
Sankcije na izvoz

Izvoz šafrana iz Irana, prema podacima Iranskog nacionalnog vijeća za šafran, raste od 2007. godine kada je iznosio 100 tona. No, dvije godine kasnije se gotovo prepolovio, ali je poslije toga opet konstantno rastao te 2012. godine dosegnuo 139 tona.

No, posao je za trgovce šafranom posljednjih godina postao težak zbog međunarodnih sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa koje su blokirale pristup unosnim tržištima Europe, SAD-a i Kanade, javlja CNN pa su iranske tvrtke i banke isključene iz globalnog financijskog sustava.

“Ne možemo koristiti banke”, kaže Mehrdad Rowhani, predsjednik Saffron Rowhani u Korosani, provinciji koja proizvodi preko 70% iranskog šafrana. “Moramo angažirati kurire koji su skupi i direktno trguju s kupcima. Svjesni smo kako nas nekada i prevjere prilikom isplate”, dodaje on. Druge iranske kompanije vraćaju se razmjeni kako bi izbjegli bankarska ograničenja.
Cijena kilograma 2.000 dolara

Unatoč teškoćama, Rowhani je uspio zadržati izvoz od 50 kilograma mjesečno preusmjeravajući svoj biznis na nova tržišta u zemlje Zaljeva i Srednjeg istoka. Preko iranske šafranske industrije izvoz je porastao za 36% u 2014. godini, a cijena kilograma polako se povećala na oko 2.000 dolara.

“Potražnja za šafranom je veća od ponude pa unatoč gubitku od preko 7 milijuna dolara godišnje prodaje u Velikoj Britaniji, tvrtka Iran Hassos Ltd. zadržala je promet vrijedan 48 milijuna dolara u 2014. godini, što je slično razini od prije uvođenja sankcija”, kaže Ali Sheikh, londonski predstavnik Iran Hassos Ltd. Šafran koji dolazi do kupaca, kako piše CNN, često bude i pomiješan s nekvalitetnim, iz neke druge zemlje.

“Afganistan obrađuje zalihe koje je dobio iz Irana, daje im originalne potvrde i dostavlja ih kupcima”, kaže Sheikh dodajući kako je šafran koji dolazi u Španjolsku mješavina španjolskog i prodanog šafrana.
Kvaliteta šafrana u moći bojanja jela

Prema nekim procjenama samo oko 1% španjolskog šafrana raste u zemlji. No, unatoč takvim zbivanjima, Sheikh i drugi proizvođači uvjereni su u jedinstvenu kvalitetu iranskih začina zadržavajući svoju poziciju kao zlatni standard.

Inače, sam začin dobiva se iz vrha tučka, a kod određivanja njegove kvalitete najvažnija je, kako navode pojedini izvori, njegova moć bojanja jela. Šafran cvate samo tri tjedna u cijeloj godini, a iz svake lukovice u sezoni može izrasti između dva do devet cvjetova ljubičaste do plave boje.

Izvor: Agro klub

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja