Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Zašto je potrebno jesti (ili piti) ciklu, čudotvornu “kraljicu iz zemlje”

Zašto je potrebno jesti (ili piti) ciklu, čudotvornu “kraljicu iz zemlje”

Cikla je po svojim karakteristikama jedna od najhranjivijih namirnica koje možete konzumirati, te predstavlja idealan izbor tijekom zimskih mjeseci, no ukoliko ste ju dobro uskladištili ili pripremili kao zimnicu možete ju jesti cijelu godinu.

Osim što je poznata zbog anti-kancerogenih i karotenoida, bogat je izvor folne kiseline, a prepuna je i antioksidansa, kojima organizam duguje zaštitu od prijevremenog starenja.

Ljekovita svojstva

Bogata je mikroelementima kao što su jod, bakar, selen i vanadij, a od prijekopotrebnih minerala sadrži kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo. Cikla se koristi za čišćenje organizma od toksina, te predstavlja najbolji prirodni lijek u liječenju slabokrvnosti.

Osim toga cikla je bogata betaninom i betainom što je izuzetno važno za krvne žile, funkciju jetre i žuči, reguliranje krvnog tlaka i snižavanje kolesterola do čak 40 posto.

Biljna boja antocijan suzbija rast stanica tumora, pa je cikla odlična za zaštitu od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te se koristi kao lijek za liječenje posljedica tih zračenja.

Kako uzimati ciklu?

Iako se cikla može konzumirati u kuhanom obliku, najbolje ju je uzimati u sirovu. Tijekom ovih hladnih dana mnogi je konzumiraju i ukiseljenu, no najbolje je piti sok od cikle, koji je vrlo jednostavan za napraviti. Samo je izmiksate te po želji dodate mrkvu, jabuku, limun ili što god vam padne na pamet i vaša dnevna doza zdravlja je podmirena.

Izvor: Zdrava priroda

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja