Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Zašto je dobro da se djeca dosađuju tijekom ljetnih praznika?

Zašto je dobro da se djeca dosađuju tijekom ljetnih praznika?

No stručnjaci kažu da dosada i ljenčarenje zapravo imaju niz pozitivnih učinaka na psiho-emocionalni razvoj djece. Stoga si nemojte stalno razbijati glavu smišljajući razne sadržaje za djecu i organizirane aktivnosti i pustite ih da jednostavno – bivaju. Na stranicama mentalfloss.com pronašli smo sedam dobrih razloga zašto je dosada dobra za vaše mališane.

1. Dosada potiče kreativnost

Istraživanja pokazuju da iskustvo dosade može voditi do veće kreativnosti jer dozvoljava našem umu da “luta” i stvara razne nove ideje koje nisu strukturirane. Studije pokazuju da djeca koja ne provode vrijeme pred ekranima koji nude gotove koncepte i ideje, postižu bolje rezultate na testovima maštovitosti i kreativnosti.

2. Dosada potiče samostalnost i neovisnost

Kada im je dosadno, djeca će u jednom trenutku početi razmišljati kako da si sami ispune vrijeme. Razmišljat će što vole raditi, kako to vole raditi i baciti se samostalno u aktivnosti. Dovoljno je da ih roditelji samo malo potaknu u tom smjeru, umjesto da im oni osmišljavaju aktivnosti.

3. Dosada uči vještinu rješavanja problema

Rješavanje problema ključna je vještina za dobar život. Ono podrazumijeva i donošenje odluka i posljedica koje te odluke imaju, pa je dosada također moćni alat u kojem djeca mogu naučiti i odlučiti riješiti problem dosade. A riješit će ga tako da odluče što žele raditi sa svojim vremenom, svojim interesima i sposobnostima. Djeca će naučiti da je dosada stanje koje je u potpunosti u njihovoj kontroli i potom će donositi konstruktivna rješenja umjesto da se osjećaju oko toga bespomoćno ili ljuto (kao u nekim drugim situacijama nad kojima nemaju kontrolu).

4. Dosada motivira djecu da stvore nova iskustva

U studiji iz 2012. objavljenoj u stručnoj publikaciji Perspectives on Psychological Science stručnjaci su definirali fenomen dosade kao: “Stanje u središtu kojeg je želja da budemo u interakciji sa svijetom oko sebe ili nekom misaonom aktivnošću, a za to nam je potrebna pažnja”. Ako to nismo sposobni napraviti, javlja se frustracija i neugodno stanje koje nazivamo – dosada. No upravo zbog gore opisane potrebe, djeca će u dosadnim situacijama tražiti neka nova iskustva i iskušavati neke nove zanimacije i stvari.

5. Dosada potiče društvenost

Dosada kod djece koja su po temperamentu otvorenija i prilagodljivija može potaknuti više društvenih interakcija, odnosno sklapanje novih prijateljstva. Dijete kojem je dosadno zapravo traži promjenu i nove stimulacije, a to ponekad može tražiti u drugima. Drugim riječima, dosada može potaknuti dijete da izađe iz kuće i bude društvenije te da se zabavlja kroz nove aktivnosti u odnosu na one koje ima kod kuće. Kad se nema što raditi, igranje s prijateljicom iz drugog ulaza ili s mlađim bratom, može se činiti kao dobra ideja.

6. Djeca kroz dosadu mogu otkriti što ih zapravo zanima

U školi i kod kuće od djece se očekuje da sudjeluju u nizu aktivnosti koje nisu nužno u sferi njihovih interesa. Kada im se oslobodi vrijeme i prostor, neka djeca će otkrivati što doista vole raditi i što ih jako zanima. Djeca, baš kao i odrasli, trebaju dosadu i situaciju u kojoj će se sve utišati i usporiti kako bi mogli čuti sebe i počeli si organizirati aktivnosti bez ikakvih uputa od strane odraslih.

7. Dosada može potaknuti dobročinstvo

Istraživanja su pokazala da kada im je dosadno, odrasli često razmišljaju o smislu života, a to ih potiče na plemenite odluke i aktivnosti. Odlučuju pomagati drugim ljudima, donirati, pomagati životinjama, volontirati i slično. Iako ista istraživanja nisu provedena kod djece, nema razloga ne vjerovati da i maleni mogu doći do plemeniti ideja kada imaju slobodnog vremena. Tako će se neki uhvatiti gradnje kućice za ptice, drugi će pomagati baki, treći će donirati svoje igračke siromašnoj djeci i slično.

Izvor: Klinfo_hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga.

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja