Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Zašto bi trudnice i djeca trebali jesti brokulu?

Zašto bi trudnice i djeca trebali jesti brokulu?

No, bez obzira na to koliko nam ona ponekad bila mrska, ovu zelena ljepoticu nitko od nas ne bi trebao izbjegavati. Brokula se smatra povrćem iznimne nutritivne kvalitete. Ona je niskokalorična namirnica koja sadrži obilje prehrambenih vlakana nužnih za pravilan rad probavnog sustava.

Sadrži vitamine C i A , značajne količine kalcija i magnezija neophodnih za jake kosti, zube, nokte i živce. U njoj se nalazi i obilje željeza koje je važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Djeca stoga jedenjem brokule mogu spriječiti i malokrvnost.

Osobito je dobro uključiti brokulu u prehranu tijekom trudnoće, jer sadrži dosta folne kiseline, vitamina iz grupa B. Ta hranjiva tvar je važna u prvih 12 tjedana trudnoće jer sprječava nastanak nepravilnosti neuralne cijevi kod beba (na primjer nastanak spine bifide ili rascjepa kičme).

Brokula može pomoći u zaštiti dječjih očiju od štetnih učinaka sunčeve svjetlosti. Lutein i zeaksantin koji se u njoj nalaze djeluju kao “prirodne” sunčane naočalei filtriraju sunčeve zrake, sprječavajući ih da dopru do makule, malog područja u području oka.

Dokazano je da pomaže i pri uništavanju Helicobacter pylori, koja je kod djece povezana s čestim bolovima u trbuhu. Brokula je izvrsna namirnica za djecu sklonu ozljedama, jer u sebi sadrži izvore vitamina K, hranjivog sastojka koji zaustavlja krvarenje. Brokula pomaže i u borbi protiv srčanih bolesti, konjuktivitisa, čestih gripa i bronhitisa kod djece. Brokula je bogata i svim glavnim antioksidansima i to vrlo jakim poput: sulforafana, kvercetina, beta-karotena.

Prilikom kupnje svježu brokulu prepoznat ćete po mirisu, žarko zelenim i čvrstim, ali nježnim stabljikama. Izbjegavajte onu s požutjelim lišćem ili cvjetovima, savijenim stapkama, odbojnim mirisom i suviše tvrdim, „drvenastim“ stabljikama.

Najzdraviji način pripremanja brokule je zdravo kuhanje na pari samo 5 minuta jer samo tako se može naglasiti  njezin okus, zadržati žarko zelena boja te maksimalno sačuvati sve hranjive tvari koja ona sadrži.

Ako niste znali njeno ime s prijevoda na latinski jezik znači „snažna ruka”, jer glavna stabljika brokule predstavlja čvrstu potporu iz koje se nastavljaju manje stabljike sa sitnim zelenim ukusnim pupoljcima. Čini se da je stvarno s razlogom nazivaju snažnom i zdravom namirnicom.

Izvor: Klinfo.hr

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja