Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Zašto bi trebali češće jesti kestene?

Zašto bi trebali češće jesti kestene?

 

Pitomi kesten (Castanea sativa) drvo je iz porodice bukovki koje karakterizira crvenkastosmeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. 
 

 

1. Namirnica koja zasićuje

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

 

 

2. Namirnica za prehranu bez glutena

Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije da ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

 

 

3. Namirnica koja potiče rad crijeva

Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu.

 

 

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce. 

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srcakardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

 

 

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za tim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

 

 

Izvor: punkufer.dnevnik.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja