• No products in the cart.
Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Zaštitite ruže od lisnih uši prirodnim insekticidima

Zaštitite ruže od lisnih uši prirodnim insekticidima

Kako bi spriječili napad ovih kukaca i uništili njihove kolonije na ružama, potrebno se okrenuti prirodnim preparatima koji neće naštetiti ni cvijeću ni prirodnoj srediniRužama se tijekom cijele godine treba posvetiti pažnja kako bi biljke bile zdrave i manje podložne napadu štetnika. Redovno ih treba orezivati i gnojiti, pogotovo organskim hranjivima, kao što je kompost, humus i slično.   

Mehaničko uklanjanje 

Na početku napada možemo otkinuti listove ili pupoljke na kojima se formiraju početne kolonije. Obavezno ih treba spaliti i na taj način uništiti zaostale uši. Ukoliko je napadnuto više listova, uz pomoć mokre krpice možemo ih oprati i na taj način ukloniti male napasti. Pranje će biti efikasnije ako krpicu navlažimo sapunicom. Ako su napadnuti cvjetni pupoljci, njih umočimo u otopinu sapunice i lagano prstima uklonimo zaostale jedinke. Poslije ovog tretmana, biljke isprati čistom vodom. Tretman pranja provodi se svaku večer, tijekom jednog do dva tjedna. U svakom slučaju, broj tretiranja se prilagođava jačini napada. Potrebno je pratiti njihovu brojnost. Zbog toga redovno pregledajte donje strane listova i cvjetne pupoljke. Već je napomenuto da ih ovim putem možemo mehanički ukloniti, ali sapunicu možemo iskoristiti i kao insekticid za tretiranje biljaka. 

Napravite svoje prirodno sredstvo 

Za suzbijanje ovih štetnih kukaca možemo koristiti otopinu šećera ili tamna pića s puno šećera, koji će onemogućiti kretanje, disanje i ishranu lisnih uši. To će dovesti do njihovog izumiranja. Bubamare su prirodni neprijatelji ovih kukaca. One drže brojnost u prirodnoj ravnoteži. Donesite ih u svoj ružičnjak ili privucite sadnjom biljaka koje ih privlače (kopar, korijandar, peršin). Prirodni insekticidi na bazi biljaka, začina, esencijalnih ulja se lako pripremaju i primjenjuju. Insekticidi od češnjaka, čili paprika, vrhova rajčice, maslačka se primjenjuju odmah kada se naprave. 

Maslačak, češnjak i crveni luk 

Za pripremu preparata od maslačka potrebno je oko pola kilograma lišća ovog cvijeta potopiti u 10 litara tople vode i ostaviti da stoji dva do tri sata. Procijeđen insekticid se odmah primjenjuje. Postupak se ponavlja svakih deset dana. Za sredstvo od češnjaka uzme se 30 grama ovog povrćausitni i prelije s jednom litrom vode. Ostavi se 24 sata, procijedi i tom otopinom se tretiraju ruže. A za preparat od crvenog luka, uzme se 30 grama luka ili jedna manja glavica i nariba na krupno. Isto napravimo i s običnim sapunom. Potrebno je vrlo malo sapuna, 5 do 6 grama. Ova smjesa se prelije sa 1l vode i ostavi oko 5 sati. Procijeđena otopina se koristi za tretiranje ruža. 

I prirodna ulja pomažu protiv štetnika 

Biljna ulja možemo koristiti za dobivanje prirodnih insekticida. Ulje od ružmarina, ulje od nima, od karanfilića, naranče i mnoga druga ulja se mogu iskoristiti kao prirodni insekticidi. Prije nanošenja, razblažuju se s vodom i nikad se ne smiju direktno nanijeti na biljku. Lisne uši ne podnose mirise raznih biljnih vrsta. Tu osobinu možemo iskoristiti da ih otjeramo iz svog ružičnjaka. Biljke poput kadulje, češnjaka, origana je dobro posaditi u blizini ruža. Posebno je češnjak zahvalan u tom pogledu jer će poboljšati imunitet ruže i smanjiti pojavu biljnih oboljenja. 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja