Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Zaštita od stršljenova u vrtu

Zaštita od stršljenova u vrtu

Europski stršljen ( Vespa crabro) je najpoznatija vrsta stršljena koji postiže duljinu od oko 3 – 3.5 cm. Kod nas prvi let možemo očekivati već u proljeće i stoga je potrebno na vrijeme napraviti adekvatnu zaštitu kako čovjeka tako i pčela jer su stršljeni poznati i po nazivu, ubojica pčela. Stršljeni love kukce, ali i pčele kojima nakon što ih usitne hrane svoje ličinke.

Odrasli stršljenovi uglavnom se hrane nektarom iz voća pa nije rijetkost vidjeti napadnute plodove naših voćaka kojima ne možemo prići od naleta stotina stršljena. Kako bi spriječili ove proždrljivce potrebno im je postaviti slasne klopke u koje će rado slijetati, ali bez povratka.

Najčešće svoja gnijezda grade u šupama, pod krovovima ili pak u šupljim stablima koja je vrlo opasno dirati i uništavati. U proljeće, oplođena ženka (matica) koja jedina preživljava zimu gradi novo gnijezdo za svoje potomke i u njega polaže jaja.

Nakon što se jaja otvore potrebno je svega dva tjedna da ličinke prođu faze u kojima se pretvore u odraslu jedinku. Nova populacija jedinki proširuje gnijezdo te ono postaje sve veće sa svakim novim leglom. U kasno ljeto gnijezdo može doseći i do 700 jedinki kada je na vrhuncu svoje populacije. Iako su u nekim dijelovima zaštićeni kao ugrožena vrsta koja održava ekološku ravnotežu, kod nas se doživljavaju kao opasni tamanitelji pčela kojih se najviše boje pčelari, ali i vrtlari i voćari kojima nije ugodno biti u njihovoj blizini.

Kako napraviti jednostavne klopke

Najjednostavniju klopku možete napraviti pomoću plastične boce koju presiječete na pola, pa gornji dio bez čepa okrenete naopako i stavite u donji dio boce. Sa strane boce probušite rupe i provučete žicu ili konopac kako bi ih mogli okačiti na adekvatna mjesta. U bocu sipate voćni sok, malo piva, žlicu šećera i žlicu octa. U ovaj slatki napitak osim stršljenova rado će letjeti i druge ose, muhe i sl.

Ocat se stavlja kako bi se spriječilo ulijetanje pčela koje ne vole njegov miris. Jednostavan i jeftin način koji svatko može napraviti i biti u miru od ovih napasti.

Izvor:Organsko-carstvo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja