Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Zaštita bebine kože od sunca

Zaštita bebine kože od sunca

Prije šestog mjeseca starosti uopće nije preporučljivo bebu izlagati suncu niti mazati zaštitnim kremama. Nakon šestog mjeseca, direktno izlaganje jakim ljetnim sunčevim zrakama treba izbjegavati, odnosno paziti da bebe ne borave na suncu između 10:00 i 17:00 sati kada je ono najjače i izaziva opekline na koži. Minimalni faktor kojim treba namazati bebu je faktor 50 sa učinkovitim i snažnim UVA i UVB filterima. Preporučljivo je koristiti kreme koje se baziraju na mineralima te su bez dodataka parfema, alkohola i kemijskih filtera. Mnoge kremice imat će u sebi i razne blagotvorne dodatke (zeleni čaj, aloe veru, pantenol, vitamine i slično), što nije na odmet za bebinu nježnu kožu koja treba hranjive tvari i hidratizaciju.

Kreme poznatih kozmetičkih kompanija koje možete kupiti u drogerijama i parfumerijama stoje između 70 i 110 kuna (za 100 ml ili manje), dok ćete one organske na bazi minerala, koje su odlične i za bebe s alergijskim reakcijama, pronaći u trgovinama zdravom prehranom i ljekarnama po cijeni između 150 i 200 kuna. Većina krema se lagano nanosi, odnosno razmazuje po bebinoj koži. Isto tako, svaki roditelj zna da je ravnomjerno nanošenje kremice na kožu djeteta ponekad prava borba, ali unatoč negodovanju mališana, koža se treba prekriti zaštitnim faktorom u potpunosti te se mazanje treba ponoviti svakih nekoliko sati.

Osim kreme s faktorom 50, sve bebe treba zaštititi odjećom koja će prekriti veći dio tijela (ne zaboravite na ručice i nožice koje ipak treba namazati), šeširićima ili kapicama, zaštitnim kišobranima ili suncobranima na kolicima, pa čak i mini sunčanim naočalama, te izbjegavati situcije u kojima sunce direktno “prži” na bebicu. U Hrvatskoj se mogu kupiti i UV zaštitni šeširići koje izrađuje tvrtka MVG.

Još nekoliko ideja

Na plaži
Imajte na umu da se pokraj bilo kakve vodene površine sunčeve zrake reflektiraju i mogu djelovati na kožu čak i ako se nalazite u hladu. Na plaži bebu treba smjestiti u hladu i ispod šatora (na rasklapanje) ili suncobrana. Čak i kada je u hladu, bebu treba namazati zaštitnom kremom, jer možda nije izložena direktnom suncu, ali je i dalje izložena štetnim UV zrakama.

Tijekom šetnje
Mnogi proizvođači kolica i dječje opreme imaju u ponudi pokrivače s filterom koji odbija UV zrake i štiti od sunca, a djetetu svejedno omogućava zdravu cirkulaciju zraka i prekrasan pogled u kojem može uživati za šetnje s roditeljima.

Tijekom vožnje u autu

Tijekom vožnje u autu, na stakla se mogu postaviti zaštitne folije ili sjenila, kako beba u sjedalici ne bi bila izložena sunčevim zrakama. Dovoljno je 5 ili 10 minuta, a da joj sunce nanese ozbiljne iritacije ili opekline na koži. Preporučljivo je ne putovati s bebom po najjačem suncu, pa se na cestu uputite u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Voda, voda i samo voda
Bez obzira gdje se nalazili, bebi osigurajte tijekom ljeta dovoljno tekućine, od čega je najbolja obična voda.

Izvor: klinfo.rtl.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja