Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Zakopavaju trsove u jesen – crtu podvlače na -17°C

Zakopavaju trsove u jesen – crtu podvlače na -17°C

To rade jer još uvijek nisu pronašli alternativu. Pojedini koriste i geotekstil.

Zagrtanje trsova jedna je od mjera zaštite koja se obavlja nakon berbe u vinogradu. No, jeste li čuli za njihovo zakopavanje? Ako u kasnu jesen posjetite nasade u hladnijim vinskim regijama poput kineske Ningxije, istočne Turske, Finger Lakesa u SAD-u i Ontaria u Kanadi, postoji šansa da vinovu lozu nećete ni vidjeti. Zašto?

Zato jer ju ondje pojedini proizvođači, prije nego što tlo smrzne zakopavaju kako bi preživjela ekstremno niske, zimske temperature koje su, vjerovali ili ne, bez obzira na klimatske promjene još uvijek uobičajene u tim dijelovima svijeta. 

Nisu pronašli bolju metodu

“Podvlačimo crtu na -17°C” rekao je za decanter kineski konzultant za vino, profesor Li Demei. Pojašnjava da je ova temperatura zapravo linija koja razdvaja područja u kojima je potrebno zakopavati vinograde i ona u kojima ne treba.

“Ako najniža temperatura u regiji redovito pada ispod ove točke smrzavanja onda je potrebno poduzeti posebne mjere zaštite”, upozorio je.

U Kini to uključuje većinu vinskih regija u sjevernom dijelu države, uključujući Ningxiju, Xinjiang i Huanren u provinciji Liaoning na sjeveroistoku koja ima sve veću reputaciju za proizvodnju kvalitetnih ledenih vina.

Demei pojašnjava da je zaštita od niskih temperatura neophodna te da do sada nisu pronašli učinkovitiju metodu. Zbog hladnih klimatskih uvjeta ovu je biljku potrebno zaštiti od dvije prijetnje. Prva je smrzavanje, a druga nedostatak vode u stabljikama.

Prije zakopavanja zalijevanje?

Kao početni korak ka zdravoj hibernaciji, uzgajivači moraju orezati lozu i skinuti grane sa žice. Kao i u našim krajevima, opalo lišće i grane iznose iz nasada kako bi spriječili širenje biljnih patogena i bolesti.

Treba napomenuti da u sušnim krajevima vinogradari temeljito zalijevaju lozu desetak dana prije nego što ju planiraju zakopati, vodeći potom računa da ima dovoljno vode, ali nikako ne previše jer bi u tom slučaju došlo do njezina truljenja.

Na sjeveroistoku Kine i nekim regijama u Kanadi dodatna opskrba vodom vjerojatno neće biti potrebna tamo gdje se očekuje snježni pokrivač. 

Otprilike dva tjedna prije nego što temperatura padne na nulu, uzgajivači trebaju biti spremni za zatrpavanje koje se pažljivo obavlja ručno ili traktorom. Prvo se nanosi manji sloj tla u podnožje biljke jer bi prilikom nagomilavanja veće količine zemlje moglo doći do pucanja trsova. Koliko debeo treba biti pokrivač, ovisi o tome kolika zima se očekuje.

U proljeće se vinogradi otkopavaju, a trsovi vežu

Tijekom cijele zime loza ostaje ispod sloja zemlje, čekajući micanje zemlje u proljeće.

“Iako im zakopavanje omogućuje proizvodnju vina u nekim od najhladnijih područja na svijetu, ovaj radno intenzivan postupak može povećati troškove za trećinu”, tvrdi profesor Li.

Uzgajivači također moraju smanjiti gustoću svojih nasada kako bi osigurali dovoljno prostora i tla za zakopavanje. Također, uobičajena je zabrinutost da ovaj postupak može fizički oštetiti lozu te  dovesti do bolesti ili infekcija, istovremeno im smanjujući životni vijek.

Uz to, vrijeme zakopavanja i iskopavanja presudno je za zaštitu i prevenciju preranog pucanja pupova, što može rezultirati oštećenjem zbog proljetnog mraza, a prema istraživanju Instituta za hladnu klimu za vinogradarstvo i vinarstvo iz 2014. godine sa Sveučilišta Brock u Ontariju u Kanadi.

Istraživači eksperimentiraju i s geotekstilom

“Unatoč nedostacima, zaštita vinove loze zimi u sjevernoj Kini je nužna”, napominje profesor Li, dodajući da još uvijek nisu pronašli učinkovitiju metodu.

Međutim, uzgajivači se trude maksimalno usavršiti postupak. Kako bi se smanjila šteta, vinogradi u Ningxiji obično usvajaju sustav orezivanja u obliku jednostranog kordonskog sustava, što olakšava zatrpati trsove.

U Quebecu eksperimentiraju s geotekstilom kao alternativnim materijalom za pokrivanje. Naime, Domaine St. Jacques je ovu metodu usvojio od 2006. godine postavljajući geotekstil preko žice, odnoson loze, pomoću traktora. 

Ovi se materijali mogu postaviti neovisno o uvjetima tla, čak i ako je ono smrznuto. No, geotekstil je skuplji, a upitna je i njegova trajnost i ponovna upotreba.

Istovremeno vinogradari u Kini istražuju hibridne i autohtone sorte grožđa koje imaju bolju tolerantnost na niske temperature.

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja