Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Začini u vrtu

Začini u vrtu

Plan mi je uzgojiti dovoljno gorušice da mogu napraviti domaći senf što prema receptu na koji sam naišla ne bi trebalo biti teško. Za sada sve ide po planu, biljčice dobro napreduju i već cvatu žutim cvijetovima. Budući da zreli plodovi lako pucaju i bacaju sjeme, preporuka je da se biljka žanje prije nego se mahune otvore. Sjemenke se zatim osuše, očiste i spremaju, te ih je moguće skladištiti i do nekoliko godina. Gorušica je jednogodišnja biljka iz porodice krstašica i poznato je puno različitih vrsta, ali najpoznatije su crna i bijela gorušica, te indijska ili smeđa gorušica, koja je hibrid crne i bijele gorušice. Kao začin koriste se sjemenke i to u tri oblika. Cijele sjemenke koriste se za konzerviranje raznog vrsta povrća dok se u samljevenom obliku koriste za umake. Meni najinteresantnija je izrada senfa dobivena mješanjem samljevenih sjemenki, vinskog octa, začina i soli.
Gorušica je također zanimljiva u vrtu jer se može koristiti kao usjev koji sprječava gubitak dušika iz tla, te sadrži glukozinolate čijom razgradnjom nastaju produkti koji imaju alelopatsko, biofumigantno ili bioinsekticidno djelovanje.

Od ostalih začina u vrtu posebno mi je draga kadulja (lat.Salvia officinalis) koja se trenutačno nalazi u periodu prije cvatnje odnosno pupoljici su još uvijek zatvoreni. Upravo je to idealno vrijeme za sakupljanje listova za čaj budući da biljka tada sadrži najviše eteričnog ulja. Listove sušim nekoliko dana u hladu na plahti pazeći da između ima dovoljno prostora za nesmetano strujanje zraka.

Kadulja je višegodišnja biljka grmolikog oblika koja se zimi smrzne sve do korijena, no nema brige jer u proljeće ponovno niknu nove gusto lisnate i razgranate  stabljike.

Uzgoj kadulje
Bilo da je riječ o vrtu ili lončanici kadulja kad se jednom dobro ukorijeni nije zahtjevna biljka. Više joj odgovara suha zemlja i sunčani položaj, no ipak treba pripaziti da za ljetnih vrućina ne presuši. Sije se od travnja do lipnja, te u rujnu, no može se razmnožiti i izbojcima.

Odmah pored kadulje nalazi se vlasac (lat.Allium schoenoprasum) kojeg sam barem dvije godine bezuspješno sijala, no kad je jednom proklijao razrasao se u gigantski busen.

Uzgoj vlasca
Iako se najbolje razmnožava dijeljenjem starih biljaka, uvijek preferiram uzgojiti biljku iz sjemena, a idealno vrijeme za zasijavanje je već u rano proljeće pa sve do svibnja. U početku dok se biljka dobro ne ukorijenu treba pripaziti da je redovito zalijevana. Vlasac je ne zahtjevni začin koji voli vlažno drenirano tlo, no uz dobru njegu uspijeva u gotovo svim vrstama tla. Ja sam ga posadila na sunčanoj gredici, no preživjet će i ako ga se stavi u polusijenu. Ima predivne cvijetove koji jako privlače kukce, pogotovo pčele.

Od višegodišnjih biljaka svoje mjesto u vrtu našao je i ljupčac (lat.Levisticum officinalu), široj populaciji poznatiji i kao vegeta. Njegovi listovi nalikuju jako na celerov list, a okusom podsjeća na začin za kuhanje Vegetu.

Uzgoj ljupčeca
Ljupčac je jednostavan za uzgoj i može na istom mjestu rasti 10 do 15 godina, što je dobro imati na umu prilikom sadnje u vrtu. Treba mu krug od barem 60 cm u promjeru za rast jer je iz porodice robustnih štitarki (Apiaceae), s cvijetom koji ide u visinu i do 180 cm. Ljupčac je odličan sudrug drugim biljkama, štiti od bolesti i štetočina pa ga je dobro imati na više mjesta u povrtnjaku. Sjeme se sije u proljeće i ima tendenciju da sporo niče zato budite strpljivi.

Od jednogodišnjih začina u vrtu svake godine zasijavam i kopar (lat.Anethum graveolens), čije aromatične listove redovito koristim u kuhinji. Od svih začina s koprom imam najmanje problema uzgojila sam ga otprve, a sadnice su prilično otporne na stresne situacije. Ukoliko niste do sada uzgajali začine predlažem da s koprom probijete led prije nego se bacite na zahtjevnije biljke.

Izvor: Urbana Vrtlarka

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja