Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Vrtni kalendar za ožujak

Vrtni kalendar za ožujak

1. Pospremite vrt
Očistite staze od blata, pokupite grane koje su otpale sa drveća i provjerite alat koji će vam biti potreban za radove.

2. Živica i drveće
Ovo je idealno vrijeme za sadnju ili popunu živice, te za orezivanje grmova koje imate u vrtu i dvorištima. Odrežite suhe grane, pokupite slomljene , a možete ih  kompostirati. Zemlja nije smrznuta pa možete početi saditi drveće.

3. Prikratite hortenziju
Krenite uklanjajući sve drvenaste grančice, i one koje imaju uvele cvjetove, pa ostavite samo potpuno zdrave i koje nose pupoljke. Ukoliko je hortenizija u lošem stanju, ostavite nekoliko zdravih grančica koje bi trebale potaknuti na rast one ostale.

4. Porežite ruže
Čajevkine izdanke skratite na visinu od oko 20-30 jer cvjetove formiraju na mladim izdancima. Ruže penjačice i grmolike ruže treba samo povremeno prorjediti. Penjačicama koje cvjetaju više puta treba prikratiti bočne izbojke na trećinu.
Grmolike ruže koje cvjetaju par puta godišnje sada se prorjeđuju  uklanjanjem dijela izboja, dok ostale prikratite za jednu trećinu.

5. Izbacite puževe iz vrta
Obzirom da nisu baš dobrodošli u vrtu, kupite u poljo centrima mješavinu recikliranih školjaka koju puževi ne podnose.

6. Uništite štetnike u vrtu
Kupite pesticide u vrtnim centrima i rastopiti ih vodi. Koristite li ga pažljivovo uništit ćete samo štetnike.

7. Pripremite prostor za povrtnjak
Vrt očistimo od ostataka zadnje zimske sadnje.
Najprije ga preštihamo, razrahlimo grabljama i dobro pognojimo (mineralnim ili stajskim gnojivom ili kompostom). Prekrijemo najlonom i ostavimo 7 – 10 dana da se zemlja zagrije i da bude spremna za sadnju. Ožujak je vrijeme sadnje zelene salate, luka, blitve, zelja, poriluka, karfiole …

8. Očistite sobne biljke
Sada i sobne biljke možete iznjeti u dvorište ili na balkon, jer će im goditi nakon zime i centralnog grijanja. Listove obrišite od prašine i ostavite ih da se provjetre.

9. Posadite maline, kupine, brusnice
Nabavite maline i kupine i pronađite zaštićeno mjesto u vrtu do kojeg dolazi malo sunca tijekom dana. Neka rupa bude dovoljno duboka i široka kako bi se biljka mogla zakorijeniti. Reznicu stavite u rupu, držeći je ravnom i učvrstite tlo oko biljke. Nakon toga odrežite reznicu iznad pupoljka otprilike 25 cm. Ako ste nabavili više reznica posadite ih u razmaku od 40-ak cm. Kako će biljke rasti morat ćete im postaviti podupirače ili ih jednostavno zasadite pokraj ograde.

Izvor: Urbani poljoprivrednik

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja