Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Vrt u boci

Vrt u boci

Dovoljna je samo jedna biljka da učini razliku, a sobne biljke upravo su stvorene za prezaposlenog urbanog čovjeka. Vrtlarenje u zatvorenom prostoru moguće je bez obzira na godišnje doba i otvara niz kreativnih mogućnosti u uzgajanju biljaka.

Posebno zanimljivi su minijaturni vrtovi u staklenim posudama unutar kojih nastaje mikroklima u kojoj biljke mogu živjeti u manje-više zatvorenom ekosustavu. Vrtovi u boci ili terariji sami za sebe su vrlo dekorativni, a počeli su se koristiti u 19. stoljeću u Engleskoj za uzgajanje egzotičnih biljaka kojima treba topla i vlažna atmosfera. Prvi terarij izumio je zubar Dr. Nathaniel Ward koji je htio promatrati transformaciju zrelog kukca iz ličinke spremivši ga u staklenku zajedno sa zemljom iz vrta. Nakon nekog vremena iz zemlje su niknule biljčice koje su opstale unatoč tome što je posuda bila hermetički zatvorena.

Princip terarija bazira se na uspostavljanju kružnog toka vode i zraka. Biljka putem korijena upija vlagu iz supstrata, koja zatim isparava preko listova i prelazi u zrak. Zbog hlađenja na stijenkama staklenke stvaraju se kapi rose koje polagano klize vračajući se natrag u zemlju. Isto tako kruži i ugljični dioksid i kisik. Kada biljka asimilira, prima vodu i ugljični dioksid, a ujedno oslobađa kisik. Taj isti kiski biljka ponovno koristi kod disanja, prerađuje ga i natrag izlučuje u sustavu ugljičnog dioksida.

Biljke prikladne za terarij

Prilikom odabira važno je uzeti biljke koje su kompatibilne po pitanju potrebe za svjetlom i vlagom. Za terarij su pogodnije mlade biljke, jer im je korijen dovoljno malen da se lako smjesti u zemlju. Najbolje je izabrati biljke koje vole vlagu i sporo rastu poput – Afričke ljubičice (lat.Saintpaulia), kućna sreća (lat.Helxine soleirolii), bršljan (lat.Hedera helix L.), sve vrste paprati, Spathiphyllum, Chlorophytum comosum i druge biljke. U terariju također uspjevaju kakatusi i drugi sukulenti.

Sadnja terarija

Za kreiranje minijaturnih vrtova mogu se upotrijebiti staklene posude različitih oblika i veličina sa poklopcem ili bez. Radi lakše izrade preporuka je u početku uzeti bocu sa otvorom koji je dovoljno širok za sadnju i nesmetanu njegu biljaka. Iako se mogu koristiti obojane boce važno je znati da takvo staklo slabije propušta svjetlo. Prije sadnje, staklenu posudu treba dobro oprati kako bi se izbjeglo onečišćenje algama i gljivicama koje se pojavljuju u vlažnom okruženju. Dno se prekrije debelim slojem šljunka oko 2 cm, nakon čega se dodaje supstrat prilagođen za sukulente, a u slučaju kada se sade lisnate biljke, dodaje se vlažni kompost za lončanice.

Biljke se zatim nježno izvade iz posuda i otrese se višak zemlje s korijena. Priborom predviđenim za sadnju – žlica, tupi nožić ili drugim sitnim alatom napravi se rupa za sadnju i pažljivo umetne biljka, a površina oko nje pritisne štapićem ili komadićem pluta pričvršćenim na štapić.

od terarija sa lisnatim biljkama prostor između pojedinih biljaka može se ispuniti mahovinom kako bi se usporilo isušivanje supstrata. Na kraju biljke treba dobro zaliti, a terarij smjestiti na svijetlo mjesto, gdje nije izložen suncu. Ako boca ostaje nezačepljena, potrebno je povremeno zalijevati kako se biljke ne bi osušile i uvenule. Ukoliko se na terarij stavlja poklopac treba povjeravajte da li se pojavljuje kondenzacija na stijenkama stakla jer koliko god terarij bio izbalansiran, uvijek bi trebao imati malo vlažnosti na staklu. Kompletno zatvoren terarij zahtijeva malo ili nimalo vode.

Izvor: Urbana Vrtlarka

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja