Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Vrijeme je za prvu kašicu: Kako odabrati najbolje?

Vrijeme je za prvu kašicu: Kako odabrati najbolje?

Majčino mlijeko je i dalje vitalni izvor prehrane, ali ono nije dovoljno samo po sebi. Otprilike u tom periodu je potrebno uvesti dohranu koja će, pored majčinog mlijeka, pratiti bebine rastuće potrebe.
Svojoj bebi dajte prvu hranu nakon dojenja ili između dojenja, kako bi vaša beba nastavila dojiti što je više moguće.

Prve kašice
Prva hrana mora biti u kašastom obliku kako bi je beba lako gutala. Upravo zato su Lupilu kašice odličan izbor jer su nježne teksture i nude dovoljno nutrijenata za razvoj vaše bebe.

Dijete nahranite samo kad pokazuje znakove da je gladno, na primjer, kada gura svoje ručice usta. Započnite s davanjem nekoliko žličica kašice dva puta dnevno. U ovoj dobi, bebin želudac je mali pa može pojesti male količine u svakom obroku.

Također pripazite na način uvođenja novih okusa u bebinu prehranu. Nova hrana može iznenaditi vašu bebu, stoga joj dajte vremena da se navikne na nove okuse i mirise. Budite strpljivi i nemojte ju tjerati da jede. Pazite na količinu hrane i stanite kada vidite da je beba sita.

Kako dijete raste tako će rasti i želudac i moći će pojesti više hrane svakim novim obrokom.

Koje nutrijente treba prva hana sadržavati?
Kako bi se vaša beba uspješno razvijala, pripazite da hrana koju joj dajte ima sljedeće vitamine i minerale. Pobrinite se da sva hrana bude u obliku koji beba može konzumirati i da bude prikladna za stadij vaše babe. Za sva dodatna pitanja i savjete, obratite se svom pedijatru.

Željezo
Željezo pomaže u razvoju mozga vaše bebe i u poboljšanju njegova pamćenja. Ono je također bitno za proizvodnju hemoglobina u tijelu. Kada se dijete rodi, ono ima dovoljnu rezervu željeza za 4-5 mjeseci. Ali nakon toga, treba osigurati hranu koja će zadovoljiti bebine tjelesne potrebe za željezom, tj. 11 mg dnevno.

Cink
Cink je važan mineral za novorođenče. Vaša beba bi trebala dobiti 3 g cinka dnevno. Cink pomaže u proizvodnji bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcije. Također je neophodan element za rast tjelesnih stanica.

Kalcij
Vašoj bebi je potrebno najmanje 500 mg kalcija dnevno. Taj dnevni unos beba uglavnom dobiva iz majčinog mlijeka ili formule. Kalcij pomaže u jačanju zubi i kostiju i osigurava da kosti postanu dovoljno jake kako bi se izbjegli bilo kakvi prijelomi kada vaša beba počne trčati i igrati se.

Omega 3
Ne samo da su Omega 3 neophodne za razvoj vida i mozga, već su i nužni za razvoj kognitivnih sposobnosti kod beba. Možete konzumirati omega 3 i prenijeti njegove prednosti bebi putem dojenja.

Ostali krucijalni vitamini za razvoj:
Vitamin A: Ovaj vitamin je presudan za zdravu kožu i oštar vid.
Vitamin B: Važan je za poboljšanje metabolizma i bolji imunološki sustav.
Vitamin C: Važan je za kožu i pomaže u prevenciji bolesti koja se naziva skorbut.
Vitamin E: Ima antioksidacijsku kvalitetu i neophodan je za razvoj živčanog sustava.
Vitamin K: Sprječava zgrušavanje krvi.
Vitamin D: Važan je za jačanje kosti i nedostatak može izazvati rahitis.

S kojim namirnicama početi dohranu?

Žitarice
Godinama su se žitarice od riže smatrale najboljom prvom hranom za bebe, ali sada mnogi pedijatri preporučuju bilo koju lako probavljivu žitaricu. Ako počnete sa žitaricama, odaberite samo jednu sortu žitarica (riža, ječam ili zob). Za pripremu, pomiješajte malu količinu žitarica s formulom, majčinim mlijekom ili čak vodom kako biste stvorili kremastu kašicu koju će beba lako konzumirati.

Povrće
Povrće je nevjerojatno zdravo i hranjivo, stoga se mora naći na jelovniku vaše bebe. Započnite s uvođenjem blagih okusa poput slatkog krumpira i mrkve prije nego krenete na zeleno povrće, kao što su grašak i grah, koji imaju nešto jače okuse. Ako vaša beba odbije hranu, pokušajte opet sutra i sljedećeg dana, i opet sljedećeg dana. Nekim bebama se treba ponuditi određena hrana po deset puta prije nego ju prihvate. Zapamtite, upornost je ključna.

Voće
Ukusni prvi voćni plodovi uključuju fine kašice od banane ili jabuke, breskve ili kruške. Vaša bebica će sigurno uživati u prvom kontaktu sa slatkim okusima!

Hrana koja se ne preporučuje

Postoji nekoliko namirnica koje se nikako ne preporučuju u prvoj godini života. Sva hrana koju dajte bebi mora biti pripremljena u obliku koji beba može konzumirati. Hrana mora biti u kašastom obliku jer bebe do prve godine uglavnom ne mogu žvakati.

Med može sadržavati spore bakterije Clostridium botulinum. Iako bezopasne za odrasle, te spore mogu uzrokovati botulizam kod beba mlađih od jedne godine. Ova ozbiljna bolest može uzrokovati zatvor, oslabljeno sisanje, slab apetit, letargiju, pa čak i potencijalno upalu pluća i dehidraciju.

Kravlje mlijeko može biti teško probavljivo za bebe pa se u prvoj godini života držite majčinog mlijeka ili formule. Nakon osmog mjeseca, možete dati bebi da kuša jogurt ili svježi sir.

Rafinirane žitarice je najbolje izbjegavati što je duže moguće. Radije bebu naviknite na cjelovite žitarice koje su bogate vlaknima i pomažu u održavanju stabilnog šećera u krvi.

Slatkiši nikako nisu dobar izbor za bebu. Bebini okusni pupoljci imaju prirodni afinitet za slatko. Radije bebi ponudite voćne kašice koje su prirodno slatke i nikako joj nemojte dodatno zaslađivati hranu. Pričekajte s uvođenjem čokolade (sadrži kofein) i tvrdih bombona (opasnost od gušenja).

Određene vrste ribe nisu dobre za bebu zbog visokog udjela žive. Izbjegavajte konzumaciju morskog psa, sabljarke i svježe tune. Umjesto toga, držite se varijanti koje su sigurne, a to su oslić, divlji losos i pastrva.

Neki od potencijalnih alergena su kikiriki, jaja, pšenica, agrumi, rajčica i jagoda. Prije nego bebi ponudite ovu hranu konzultirajte se sa svojim pedijatrom koji će vam dati smjernice za prehranu.

Izvor: klinfo.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja