Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Vražja kandža za liječenje artritisa i reume

Vražja kandža za liječenje artritisa i reume

Taj je naziv dobila zbog korijena koji podsjeća na kandžu. Upravo se taj dio osebujna izgleda primjenjuje u liječenju. Afrička plemena već tisućama godina koriste vražju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za liječenje kožnih tegoba i kao pomoć kod poroda.Njome liječe i visoke temperature konzumirajući njen čaj ili prah.

Za njeno širenje u Europu zaslužan je njemački liječnik Otto Heinrich Volk, koji se uvjerio u iznimnu ljekovitost vražje kandže dok je živio u Namibiji tijekom Drugog svjetskog rata.Promatrao je šamana kako ovom biljkom liječi teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gdje šaman bere vražju kandžu.
Otada se vražja kandža proširila u Europu i postala popularna za liječenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.

Primjena vražje kandže

Danas se od svih europskih zemalja vražja kandža najviše koristi upravo u Njemačkoj. Njemačka službeno je odobrila vražju kandžu za liječenje artritisa, bolova u križima, koljenu i kuku, te kao sastojak brojnih antireumatskih pripravaka.

Vražja kandža koristi se kao lijek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis.Ova biljka također snižava temperaturu i ima protuupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripe, prehlade i različitih infekcija.
U nekim europskim zemljama primjenjuje se kao prirodna zamjena kortikosteroidima. U ovu svrhu koriste se injekcije tekućeg ekstrakta vražje kandže.
Povoljna je i za starije osobe, jer normalizira rad srca, razinu kolesterola u krvi i probavu.

Prirodna alternativa antireumatskim lijekovima

Postoji sve više dokaza da vražja kandža pomaže u brzom uklanjanju boli uzrokovanom upalnim procesima u zglobovima. Smatra se da je po djelotvornosti vražja kandža jednaka ibuprofenu.
Poznato je da antireumatski lijekovi škode sluznici želuca. Suprotno tome, vražja kandža blagotvorno djeluje na želudac.

Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izliječilo osteoartritis, vražja je kandža zlatno pomagalo kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove, pomaže i u izgradnji hrskavice.

Njeno je djelovanje pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin sulfatom.

Ljekovita svojstva vražje kandže:

    smanjuje upale
otklanja bolove
snizuje temperaturu
ublažava alergije
umiruje središnji živčani sustav
poboljšava probavu
pomaže u izgradnji hrskavice

Istraživanja vražje kandže

Jedna studija je pokazala da antiupalna tvar harpagozid koji sadrži vražja kandža, pokazuje istu učinkovitost kao i tvornički lijek Vioxx. (Ovaj je lijek bio iznimno popularan prije nego što je povučen s tržišta zbog mnogih smrtnih slučajeva.)

U četverotjednoj studiji, jedna grupa je uzimala 480 mg vražje kandže dva puta dnevno, a druga grupa placebo. U prvoj skupini bolovi u križima i vratu te napetost u mišićima bili su značajno smanjeni.

U drugoj studiji jednakog trajanja 197 ljudi s jakom boli u donjem djelu leđa pilo je između 50 i 100 mg harpagozida dnevno, dok je druga grupa uzimala placebo. Osobe koje su uzimale harpagozid osjetile su znatno smanjenje bolova.

Način uzimanja

Za bolove i upale vražja kandža primjenjuje se u obliku kapsula. Dnevna doza bi trebala iznositi barem 50 mg harpagozida.

Kod loše probave ili gubitka apetita uzima se čaj, iscrpina (ekstrakt) ili tinktura vražje kandže.

Priprema čaja

Pustite žličicu suhog korijena da ključa 20 minuta u četiri dcl vode. Potom pustite da se ohladi i procijedite.

Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.

Dodatno, možete koristiti gel s vražjom kandžom za vanjsku primjenu.

Preparati vražje kandže dostupni su u drogerijama i ljekarnama.

Vražju kandžu ne smiju konzumirati trudnice, dojilje i osobe s čirom na želucu.

Izvor: alternativa-za-vas.com

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja