Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Volonterske biljke: čuvaju zdravlje povrća i estetski obogaćuju vrt

Volonterske biljke: čuvaju zdravlje povrća i estetski obogaćuju vrt

I dok su nekima jako zanimljive i smatraju ih bonusom u vrtu, drugi ih smatraju korovom koji ne donosi ništa dobro. Nema sumnje da je lakše riješiti se takvih biljaka dok su još male, jer je njihovo prepoznavanje tada jako teško, čak i za iskusne vrtlare. Ili ih možete pustiti da rastu, a nakon što ste uvidjeli treba li vam ili ne, odlučiti hoćete li ih ukloniti ili premjestiti na drugo mjesto.

Koriste se u cvjetnjaku i povrtnjaku

Ove biljke jako rijetko dolaze točno gdje vi želite, ali pozitivno je to da ih, dok su još male, možete presaditi na željeno mjesto. Vrtlari ih često sade u cvjetnjak radi estetskog razloga, a u povrtnjaku su svoje mjesto našle radi zdravlja vrta. Budući da ćete zbog plodoreda određeno povrće posaditi na drugo mjesto, samoniklu biljku volonterku premjestite na novo mjesto koje ste odredili za određenu kulturu. Pa ako se dragoljub osjemenio na gredici gdje je bila rajčica te ondje iznikao i ove godine, premjestite ga na mjesto gdje ste ju posadili ove sezone. Volonterskih biljaka ima jako puno i nemoguće ih je sve nabrojati. U nastavku su opisane samo neke,  a koje susrećemo na našem području. 

Suncokret

Suncokret (Helianthus annuus) je jestiva, ljekovita i ukrasna biljka. U našim su tradicijskim vrtovima suncokreti uobičajeni zbog iznimne ljepote i ukusnih i veoma hranjivih sjemenki, a u ekološkom vrtlarenju zato što privlače bumbare i pčele te ptice koje se hrane insektima.  Ovu volonterku sigurno nitko neće ukloniti iz vrta, ali vodite računa da suncokret zahtijeva puno vode i hranjiva, a ako mu ih ne date, biljke posađene uz njega će slabije rasti. Također, radi se o visokom cvijetu kojemu će biti potreban potporanj. Ne sadite ga u blizini krumpira. 

Vlasac

Vlasac (Allium schoenoprasum)  je višegodišnja biljka koja spada u porodicu lukova te se često koristi kao aromatični dodatak jelima – juhama, umacima, namazima i sl.. Lukovica mu se nalazi ispod zemlje, ima tanku kožu, a iz nje izbijaju gusti, cjevasti listovi. Sivo zelenkaste su boje, a mogu narasti u visinu do 45 centimetara. Jestivi su mu i cvjetovi koji su ljubičaste boje te vrlo dekorativni. Bogat je vitamin A i C, a poželjan je u svakoj kuhinji, neovisno je li u svježem ili suhom obliku.

Primorska češljika

Primorska češljika (Lobularia maritima) jednogodišnja je cvatnica iz porodice kupusnjača. Sitnih je, sivo-zelenih kopljastih listova, a kada raste, tvori zanimljiv gust tepih. Cvate cijelo ljeto četveročlanim cvjetovima okupljenim oko cvjetne glavice. Najčešće je bijele boje i ugodnog mednog mirisa. Učinkovita je kao živi malč, a njeno korijenje sprječava eroziju tla.

Vrtni kokotić

Vrtni kokotić (Consolida ajacis) je trajnica iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae), a danas razlikujemo preko 400 različitih vrsta. Samoniklo raste, prepoznati ga se može po formiranim uspravnim grozdovima, a najčešće dolaze u nijansama plave ili ljubičaste boje. Raste poprilično visoko, od 80 pa do 250 centimetara.  Često se koristi za čišćenje organizma, liječenje očnih bolesti, pomoć kod problema astme te nametnika u kosi.

Kalifornijski mak

Kalifornijski mak (Eschscholzia californica) je srodnik opijumskog maka (Papaver somniferum) i sadrži neke slične alkaloide, ali puno slabije, koji ne izazivaju ovisnost. Jednogodišnja je biljka koja se relativno lako uzgaja, a voli sunce i tolerira suho tlo. Jarko narančasti cvjetovi čine ju popularnom vrtnom biljkom.

Vučika

Vučika (Lupinus spp.) je rod zeljastih trajnica iz porodice mahunarki. Obično raste do 150 cm i vrlo je dekorativna u doba cvatnje. Cvate u svibnju i lipnju uspravnim cvjetovima bijele, roza ili ljubičaste boje. Korijen je dubok te preko gljivica na kvržicama veže dušik za tlo zbog čega je njezina sadnja u povrtnjacima vrlo popularna i služi kao sredstvo zelene gnojidbe. 

Metvulja

Metvulja ili konjska metvica (Monarda punctata) je vrtna trajnica za polusjenovite položaje u vrtu. Stabljika, listovi i cvjetne glavice imaju vrlo ugodan miris. Osušeno lišće Indijanci su koristili za pravljenje čaja protiv prehlade, a s obzirom na ugodan miris, osušena se može koristiti i za potpourri.  Cvjetovi su crvene boje, skupljeni po tridesetak u okrugle glavičaste cvatove. Cvate u srpnju i kolovozu kada ju posjećuju brojni kukci, osobito pčele. 

Osim ovih, još neke volonterske biljke uobičajene za naše krajeve su neven, dragoljub, kadifica, kadulja, borač, menta i druge. 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja