Naslovna  /  Najave&događanja   /  Varaždinski klipič dobio svoju monografiju

Varaždinski klipič dobio svoju monografiju

“Varaždinski klipič”, pola godine nakon što je dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, dobio je i svoju monografiju.

Bogato opremljena knjiga na 140 stranica nudi dublji i detaljniji uvid u posebnosti ovog autohtonog proizvoda te predstavlja svojevrsnu posvetu zlatnim domaćicama, kuharima i pekarima bez čijeg truda, volje i marljivosti ne bi ni imali ovaj stoljećima poznato, a odnedavno i međunarodno priznato slasno pecivo.

Tom je prilikom u atriju Županijske palače organizirano predstavljanje monografije autora Damira Crlenog, chef, dr. sc. Dragutina Vinceka, županijskog pročelnika za poljoprivredu i ruralni razvoj te Kristijana Skočibušića, prof. koja objedinjuje sve poznate podatke o ovom tradicionalnom prehrambenom proizvodu ističući ga kao simbol Varaždinštine.

Kako je naglasio Dragutin Vincek, izrada monografija rezervirana je inače za poznate ličnosti iz svijeta politike, sporta i kulture, no vrlo se rijetko monografije izrađuju o nekim proizvodima. Upravo je Varaždinska županija primjer objavljivanja monografija o hrani jer je dobila već treću monografiju.

– Uz monografije „Varaždinsko zelje” i „Zagorski puran” evo nam i monografije posvećene Varaždinskom klipiču. Naša županija prednjači na mnogim područjima, ali i u jednom dijelu pisane povijesti. Upravo izdavanjem ove monografije ostavljamo trag generacijama koje tek dolaze – rekao je Vincek te posebno spomenuo Damira Crlenija kao lidera koji neumorno i konstantno  radi na promociji varaždinske gastronomije.

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja