Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Uzgojite drvo novca za kojega kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Uzgojite drvo novca za kojega kažu da privlači pozitivnu energiju i obilje bogatstva

Drvo žada, pareša, stablo novca, krasula (eng. Crassula) su nazivi za iznimno zanimljivu kućnu biljku uz koju se vežu mnogi mitovi. Prema predaji ova biljka u dom donosi pozitivnu energiju i obilje bogatstva. Kroz povijest se poklanjala ljudima kad bi se vjenčali jer se vjerovalo da će privući novac i blagostanje u novi dom. Također, postoji vjerovanje kako je u kući treba držati s desne strane ulaznih vrata kako bi imali više novca.

Stablo novca je iznimno lijepa biljka s granama na kojima se nalazi sjajno i glatko lišće zelene boje. Na lišću se zna pojaviti i crvena boja kada je drvo pretjerano izloženo suncu, te smeđa boja kada biljka ima previše vlage. Važno je naglasiti da opadanjem starih listova rastu novi mladi listovi. Ova biljka potječe iz Južne Afrike, a može narasti do 2,5 metra.

Sadnja biljke

Ovo kućno stablo moguće je posaditi iz sjemena, a njegovo presađivanje je moguće izvršiti iz lista. Odnosno uzmete list s biljke i samo ga stavite u zemlju koju ste pripremili. Korijenu će trebati duže vremena da se ‘primi’, ali uspjeh je zagarantiran. Kad je u pitanju presađivanje, ovu biljku je najbolje presaditi svakih 3 – 5 godina, te ih je najbolje staviti u teške posude, zato što sama biljka svojim rastom otežava i sklona je da se prevrne, ako je posađena u malu saksiju.

Također, nakon presađivanja potrebno ju je držati na suncu minimalno 15 dana.

Najbolje mjesto za stablo novca je svijetlo i toplo mjesto, gdje nema velike topline ili hladnoće, kao ni kiše. Zimska temperatura ne bi trebala biti ispod 10 stupnjeva. Ljeti ju je moguće držati vani, ali ju je potrebno zaštititi od kiše.

Zalijevanje biljke

Stablo novca ne treba previše zalijevati. Ako ga previše zalijevate lišće će postati smeđe, te će početi opadati. Preporučuje se jedno zalijevanje u 14 dana. Kako bi bili sigurni kada ćete zaliti ovu biljku, ispipajte tlo. Ako je vlažno, nemojte je zalijevati. Količina vode koja treba ovoj biljki ovisi o sobnoj temperaturi, izloženosti suncu, te veličini posude. Tijekom zime ovoj biljki je potrebno jako malo vode.

Što se tiče vrste zemlje i prihrane, važno je naglasiti da ova biljka ne voli kemikalije. Za sadnju je dobro koristiti zemlju za kaktuse bogatu mineralima. Preporučuje se ubacivanje komada gline u zemlju, kako bi bolje držala vlagu. Gnojidba se preporučuje jednom godišnje, gnojivom za kaktuse, ali ne tijekom zime.

Važno je navesti kako postoji oko 300 vrsta biljki koje se nazivaju stablo novca. Najčešće se razlikuju u vrsti rasta i obliku lista.

Osim drva žada koji raste kao zeleni grm, popularna je vrsta crassula ovate koja proizvodi nekoliko klica i raste uspravno. Crassula muscosa ima ravnu i kratku klicu, dok crassula rupetris ima okrugle, mesnate zeleno-smeđe listove.

Izvor: Agroklub

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!                              

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja