• No products in the cart.
Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Uzgojite biljke koje mirišu na citruse

Uzgojite biljke koje mirišu na citruse

 

Neke biljne vrste koje mirišu na citruse, a mogu se uzgajati i kod nas su:

 

Pelargonija (Pelargonium crispum)

Ova biljka je porijeklom iz Južne Afrike, a njeno lišće i cvjetovi mirišu kao limun. Listovi su naboranog ruba s dlačicama pa izgledaju veoma privlačno. Biljka je grmolika i može doseći visinu oko 2 metra. Može se uzgajati u posudama, a u područjima hladnije klime se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Idealno tlo za njenu sadnju je glinasto i lagano, a pogodno mjesto je ono koje ima najmanje 5 sati dnevnog sunca.

 

 

Obični pajasmin (Philadelphus coronarius)

Pajasmin je grm male do srednje veličine koji je pogodan i za uzgoj u posudama. Ima bijele cvjetove koji cvjetaju u ljeto, a mirišu poput naranče. U vrtu se mogu koristiti i kao žive ograde. Što se tiče mjesta za uzgoj, preferira sunčana mjesta, a tlo koje zadržava vlagu se treba izbjegavati. Također se može uzgajati i u posudama srednje ili veće veličine.

 

 

Kineski jasmin (Murraya paniculata)

Ovaj mirisni cvjetni grm je porijeklom iz tropskih dijelova i Kine gdje cvjeta tijekom cijele godine. Za našu klimu je preporučljivo uzgajati ga u posudama kako bi ga mogli zaštiti tijekom hladnijih mjeseci. Ova biljka preferira izrazito sunčana mjesta, a potrebno ga je umjereno zalijevati. Ukoliko ga sadimo u posudu treba ga kasnije presaditi jer dosta naraste.

 

 

Iglica (Geranium x cantabrigiense)

Otporna je trajnica koja naraste do 30 cm, a cvate u svibnju, rozo-ljubičastim cvjetovima. Ostali dio godine odlična je kao prekrivač tla i ima jako dekorativne listove. Dobro uspijeva na suncu i u polusjeni, a podnosi i sušu te se jako brzo širi. Potrebno ju je saditi na dobro drenirana tla i uklanjati njene odumrle cvjetove i listove.

 

 

Monarda ili crvena metvulja (Monarda didyma)

Ističe se svojim crvenim cvjetovima koji su skupljeni u okruglaste glavičaste cvatove. Listovi su tamno zeleni s crvenom nervaturom. Ova biljka cvate u srpnju i kolovozu, a rado ju posjećuju oprašivači poput pčela. Razmnožava se sjemenom ali i dijeljenjem korijena u proljeće ili jesen. Odgovaraju joj umjereno vlažna, plodna i dobro drenirana tla na sunčanom ili polusjednovitom mjestu. Njen miris je sličan bergamotu (Citrus bergamia).

 

 

Meksička naranča (Choisya ternata)

To je gusti grm koji naraste oko 3 m u visinu, a ima mirisne cvjetove koji izgledom podsjećaju na cvjetove naranče i miriše slično njoj. Zahtijeva dosta svjetlosti, ali u mediteranskom području meksičku naranču treba zaštiti od prejakog popodnevnog sunca. Mjesto na kojem se uzgaja treba biti zaštićeno od vjetra. Treba ju zalijevati umjereno, iako dobro podnosi i vlagu.

 

 

Pitospor (Pittosporum tobira)

To je zimzeleni grm ili niže stablo, dosta razgranato. Biljka naraste do 5 m visine, a isto toliko se i raširi iako je sporog rasta. Listovi su mu tamnozeleni, kožasti i sjajni, a na naličje je mat. Cvjetovi su bijeli ili žućkasti, a cvatu od kasnog proljeća do kraja ljeta. Plod mu je jajolik i drvenast tobolac koji dozrijeva u studenom. Kod nas se često uzgaja na mediteranskom području, u parkovima i nasadima, kao zasebna biljka ili skupno kao živa ograda. U hladnijim dijelovima se može uzgajati u posudama. Odgovara mu vlažna zemlja, raste na suncu ili u polusjeni, a otporan je na sušu i niske temperature.

 

 

 

Izvor: agroklub.com

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja