Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Uzgoj kurkume u posudi

Uzgoj kurkume u posudi

To je višegodišnja biljka koja se razmnožava vegetativno iz bočnih izdanaka (rizoma)

Od rizoma kurkume, koji nakon što se  prokuhaju i osuše dobiva se sitno mljeveni začin izrazito žute boje, ljutkastog i blago gorkog okusa. Aktivni sastojak kurkume naziva se kurkumin, koji u vrlo malim dozama ima izrazito ljekovito djelovanje. Poznat je po vrlo moćnim antioksidativnim, protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Kurkuma je izrazito ljekovita biljka koju proučavaju brojni znanstvenici zbog širokog spektra ljekovitog djelovanja. Smatra se da je kurkuma jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a mnogi je nazivaju pravim čudom prirode.

Poznato je da kurkuma liječi mnoge bolesti i pripisuju joj se čudotvorna svojstva.Upotrebljava se i kao prirodno sredstvo za uljepšavanje i pomlađivanje.U kulinarstvu se upotrebljava za mnoga slatka i slana jela.Da bi se sačuvala njezina ljekovita svojstva, kurkuma se dodaje uvijek na kraju kuhanja.Kako bi nam ova magična biljka bila dostupna i u svježem obliku, najbolje je da je uzgojimo kao predivnu začinsku biljku, te se na taj način osiguramo da je uvijek imamo pri ruci.

PRVA GODINA UZGOJA

Kurkuma ima dug period sazrijevanja oko 10 mjeseci, pa ju stoga na kontinentu možemo uzgojiti u posudi, ako joj omogućimo potrebnu vlagu i toplinu.Njezin uzgoj je vrlo jednostavan ako se pridržavamo gore navedenih pravila.Rizome (gomoljčiće) kurkume možete kupiti u bio-bio trgovini, te ih staviti u plastičnu vrećicu na neko tamno mjesto. Nakon nekoliko tjedana kada rizomi proklijaju, možete ih posaditi u posudu za cvijeće koju ćete do svibnja držati na toplom i svijetlom mjestu u kući, a kada se temperature popnu na oko 20-tak stupnjeva, biljku smjestite na polusjenovito i zaštičeno mjesto na otvorenom.

Na jesen (listopad), kada temperature znatno padnu, biljku unesite u kuću, kako bi do kraja sazorila.Kada se listovi potpuno osuše, rizomi kurkume su zreli i možete ih početi vaditi po potrebi i upotrebljavati u svježem obliku (naribane).

Postupak sadnje rizoma

Potrebno je pripremiti mješavinu organskog komposta i pijeska te s njome napuniti malo veću posudu za cvijeće do polovice.Rizome koji su razvili klicu poslagati na zemlju u  razmaku od 5 centimetara te ih prekriti sa još 5 centimetara pripremljene mješavine komposta i pijeska.Potrebno je još posudu zaliti te održavati umjerenu vlažnost sve dok biljka ne počne venuti kada se prestaje sa zalijevanjem.

 DRUGA GODINA UZGOJA

Ostavite nekoliko korijenova kurkume sa rizomima u posudi (koje ste uzgojili prve godine), te ju smjestite na tamno mjesto gdje će mirovati preko zime.
U veljači biljku smjestite na toplo osunčano mjesto i počnite zalijevati.Biljka će nešto sporije početi nicati, jer izdanci u ovom slučaju nisu isklijali.

U svibnju biljku iznesite na otvoreno i nastavite je umjereno zalijevati.Zemlja bi uvijek trebala biti blago vlažna, ali nikada biljku ne zalijevajte previše. Bolje ju je u ljetnim mjesecima polijevati svakoga dana umjereno te na taj način održavati potrebnu vlagu.Na ovakav način uvijek ćete imati svoje izdanke koje možete iz godine u godinu razmnožavati.Ako Vam se posreći da biljka i procvjeta, što nije rijetkost ako je posadite u veljači, uživat ćete u njezinim predivnim cvijetovima, te će Vam zasigurno postati jedna od najdražih biljaka. 

Izvor:organsko carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja