Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Uz ove igre djeca neće imati problema s pamćenjem

Uz ove igre djeca neće imati problema s pamćenjem

Kao i obično, igraju se. S pomoću, sad već tradicionalnih igara poput Brainstorminga, Da ili ne pitalice ili Pakiranje kofera djeca poboljšavaju kratkoročno i dugoročno pamćenje, sposobnost vizualnog prisjećanja, auditivno kratkoročno pamćenje i sposobnost slušanja.

Nemojte im dopustiti da samo pilje u pametne telefone, kompjutore i društvene mreže. Dajte im priliku da na zabavan i koristan način vježbaju svoje moždane vijuge. Predložite im neke od sljedećih igara, iskoristite slobodno vrijeme i zaigrajte ih svi zajedno.

Igra br. 1 – Brainstorming

Ova igra funkcionira kao npr. “država, grad…”, samo što se ovdje unaprijed treba dogovoriti oko teme. Primjerica tema mogu biti životinje. Jedan igrač naglas kaže “A” i nastavi tiho s abecedom. Drugi, unaprijed određeni igrač, kada poželi, kaže: “Stop!”. Igrač koji je izgovorio abecedu u tom se trenutku zaustavi i glasno kaže slovo kod kojeg je stao.

Recimo da je to slovo “M.” Sada neka svatko kaže koja mu životinja koja počinje tim slovom pada na pamet: mačka, miš, magarac, majmun, medvjed itd. Teme se mogu mijenjati prema afinitetima i željama. Kroz ovu igru učvršćuje se i znanje.

Igra br. 2 – Pakiranje kofera

U ovoj igri igrač A kaže: “Pakiram kofer i uzimam sa sobom kabanicu.” Igrač B ponavlja njegovu rečenicu i dopunjuje: “Pakiram kofer i uzimam sa sobom kabanicu i kišobran.” Igra se nastavlja sve dok svaki suigrač ne doda nešto svoje. Pitanje je koliko predmeta igrači mogu upamtiti?

Igra br. 3 – Da ili ne pitalica

Igrač A neka nešto zamisli, nešto što je svima poznato, primjerice lava? Igrač B postavlja pitanja, na koja igrač A odgovora s “da” ili “ne.” Primjerice, “Je li mesojed?” “Da!” “Živi li u čoporu?” “Da!” I tako ide dalje sve dok se ne pronađe točan odgovor. Onaj koji je pogodio, zamišlja sljedeći pojam.

Igra br. 4 – U zemlji u kojoj je sve moguće

U ovoj igri riječi i mašte svatko može slobodno izraziti vlastite ideje. U zemlji u kojoj je sve moguće postoje: mačke koje voze bicikl, ribe koje plešu, psi koji govore, vlakovi koji lete… Dakle svaki suigrač pušta mašti na volju. Ova igra može biti od koristi i odraslima jer iz dječjih usta mogu čuti vrlo zanimljive i zapanjujuće stvari.

 

Izvor: Klinfo.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja