Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Ususret školskim praznicima: Dočekajte i vi dugo, toplo ljeto potpuno spremni

Ususret školskim praznicima: Dočekajte i vi dugo, toplo ljeto potpuno spremni

Iako si klinci, posebno oni stariji, uvijek nađu povoda za zabavu i igru i ne treba ih posebno animirati, roditeljima koji će većinu ljeta ipak raditi, stalo je da im ipak na neki način organiziraju višak vremena. Baš kao i odrasli, i djeca su naporno radila, učila i obavljala svoje obaveze tijekom školske godine te zaslužuju odmor, duže spavanje, bezbrižnost i slobodu. Međutim, važno je da se tijekom ljeta ipak održi određena rutina i kontinuitet u obavljanju određenih obaveza.

Kućne obaveze

U redu je djeci dozvoliti da ljeti malo duže spavaju i općenito više ljenčare. No neke kućne obaveze koje rade cijele godine, trebali bi raditi i tijekom praznika. Neka i na praznicima svakog dana pospreme svoj krevet, neka vam pomognu oko postavljanja stola, neka prljavo rublje sami odnesu u košaru za veš i slično. Nemojte si dozvoliti da tijekom ljeta vašu kuću ili stan zadesi nered i kaos samo zato što su školski praznici. Dobre navike grade se kontinuirano i imajte na umu da djeci zapravo radite uslugu. Vrlo jednostavnim, jasnim i glasnim pravilima odredite tko je zadužen za što. Osim zaduženja unaprijed odredite i primjerene kazne za nepoštivanje pravila.

Stripovi i knjige za uspavane mozgiće

Ako želite da mozak vašeg školarca i tijekom ljeta ostane aktivan i “ne ode na pašu”, svakako ga pokušajte potaknuti da i tijekom ljeta čita knjige i stripove. Kako djecu motivirati u toplim ljetnim danima, kad im je samo igra na ulicina pameti, da ipak ponekad uzmu i knjigice u ruke, pisali smo u članku: Čitanje knjiga na praznicima? Moguća misija!

Njihove mlade mozgiće aktivnima će održavati i razni zanimljivi radni listići u kojima mogu rješavati zagonetke, križaljke, labirintiće i druge mozgalice. Razni dječji časopisi i specijalizirana edukativna izdanja mogu se pronaći na kioscima i u knjižarama po vrlo povoljnim cijenama. Ovo će definitivno dobro doći budućim prvašićima koji ljeto mogu iskoristiti za pripreme za školu.

Cilj je spriječiti tešku prilagodbu na nove školske obaveze u rujnu, ali i vježbati koncentraciju, pažnju i učenje kroz igru u opuštenoj atmosferi. Balans između dokone zabave i igre te osvježavanja uma misaonim zadacima trebao bi svakako postojati tijekom dužih odmora i prekida učenja, slažu se stručnjaci i pedagozi.

Ljetne radionice

Tijekom ljeta mnoge udruge i organizacije (centri za kulturu, knjižnice, turističke zajednice i sl.), kao i privatni poslovni subjekti (šoping centri, igraonice, klubovi) nude razne maštovite programe i radionice u kojima se djeca mogu baviti crtanjem, modeliranjem, slikanjem, fotografiranjem, glumom, plesom i drugim kreativnim aktivnostima.
Neke od radionica su besplatne i traju kontinuirano cijelo ljeto, a neke su vremenski ograničene i plaćaju se.

Ljetni kampovi

Kada se spomene ljetni kamp, obično nam je prva pomisao na organzirirani odmor djece na nekom odredištu na Jadranu. No ljetni kampovi organiziraju se i u većim gradovim te se pretežno svode na odlazak djece u sportsko-rekreacijske centre tijekom jednog tjedna i u vrijeme kad su roditelji na poslu (primjerice svakog dana od 8.00 do 16.00 sati). Osim sportskih dnevnih kampova, roditelji djecu mogu upisati i u razne kreativne tjedne programe.

Većina kampova funkcionira po principu tjednih aranžmana. Ukoliko vam je potreban netko tko će vam pričuvati djecu dok ste na poslu i u dužem periodu, ovakvi sadržajno bogati programi su idealni jer će dijete biti pod nadzorom educiranih stručnjaka, u društvu vršnjaka, sa osmišljenim aktivnostima i puno zabave, sporta i igre, ali ipak morate imati na umu da će vas poprilično i koštati ukoliko će ovaj oblik čuvanja djece trajati cijelo ljeto.

Tko će čuvati moje dijete?

Mnogim roditeljima koji su zaposleni, jedan dio ljeta kada nisu na godišnjem odmoru i moraju raditi, kada vrtići i škole nemaju organizirano čuvanje, a niti baka servis nije u blizini, najveći problem postaje tko će im čuvati djecu. Na Internetu možete pronaći nekoliko servisa za traženje dadilje (Dadilje.info ili Čuvalica.hr) ili pak se možete obratiti područnom Zavodu za zapošljavanje koji će za vas pronaći školovanu dadilju.

Dijete je samo kod kuće

Ako je vaše dijete već dovoljno veliko da samo ostane kod kuće kad ste vi na poslu, ponovite zajedno sve što treba znati o sigurnosti. Velika je vjerojatnost da će dijete većinu vremena provesti u igri sa susjednom djecom, ispred kuće ili zgrade, na ulici ili na igralištu. Ako pak u blizini nema djece s kojom bi se dijete moglo igrati, pokušajte zajedno osmisliti razne sadržaje kojima će se baviti dok se mama i tata ne vrate s posla.

Ljeto bez igre nije ljeto

Ako se sjetite vlastitih ljetnih praznika kad ste bili djeca, jedino što pamtite su dugi dani ispunjeni igrom, trčanjem, penjanjem, maštanjem, kupanjem, špricanjem i odmaranjem u hladu. Iako to igranje do iznemoglosti nismo doživljavali kao “učenje”, činjenica je da igra na otvorenom itekako pridonosi socijalnom, emocionalnom, fizičkom i kognitivnom razvoju djece. Dijete kroz igru s vršnjacima poboljšava matematičke, motoričke, verbalne i druge vještine. Kroz igru djeca se uče pregovarati, raditi u timu i organizirati se.

Svakako djetetu priuštite slobodnu igru s vršnjacima i neka mu i ovo ljeto bude nezaboravno.

Još nekoliko ideja za aktivno i bogato ljeto:

ČITAJ MI
Mnoge lokalne knjižnice nude razne zabavne i besplatne programe za djecu tijekom školskih praznika. Dobro je da su djeca okružena knjigama, da tamo postoje knjižničarke koje će s njima razgovarati o raznim temama i čitati im. Tijekom ljeta djeca će duže navečer ostajati vani, ali svakako im povremeno i sami pročitajte priču ili još bolje, neka dijete pročita priču vama.

SKRIVENI UMJETNICI
Pronađite zanimljive kreativne aktivnosti za tople ljetne dane. Na primjer, objesite na dvorištu običnu bijelu plahtu, potom plastične pištolje napunite vodom u kojoj je umiješana tempera i neka djeca špricanjem naprave umjetničko djelo i izraze se kreativno.

MALI EINSTEINI
Sakupite po stanu ili kući sve što vam ne treba ili biste bacili u smeće – tuljce od wc papira, staklenke, kartone, folije, plastične čašice od jogurta i slično, pa zaposlite djecu da na neku temu izrade stroj iz budućnosti. Na primjer, neka izume stroj za navodnjavanje iz budućnosti, kantu koja će odmah reciklirati još u našem domu, kamion koji bi mogao voziti po mjesecu i slično.

OBITELJSKI IZLETI
Tijekom ljeta Hrvatska je prepuna raznih događanja i manifestacija na otvorenom. Dobra vijest je da sva ona imaju uvijek neki popratni program za djecu. Manifestacije i događanja možete svakog dana pretražiti na Klinfu.

PRIPREME ZA LJETOVANJE
Ako idete na obiteljsko ljetovanje, djecu možete “zaposliti” da prouče što mjesto ili grad gdje ćete boraviti nudi za djecu. Neka istraže ima li aquariuma, seoskih imanja, kakve su plaže, ima li igraonice ili dječji klub u hotelu, što se sve može vidjeti i na kakve izlete možete ići. Kada istražuju, mogu koristiti internet, enciklopedije i sve izvore iz kojih se i inače informiraju.

DRAGI DNEVNIČE
Ljeto je prepuno uzbudljivih događanja, iskustva i avantura za svako djete. Nikada nije rano uputiti dijete, koje će dolaziti kući puno dojmova i neke čarobne napetosti, da počne pisati dnevnik. U dnevnik može zabilježiti sve što se događa, ali i osjećaje s kojima se po prvi puta susreće. Ljeto je idealno za zapisivanje dogodovština i uspomena.

OBITELJSKE VEČERI
Društvene igre, slaganje puzzli, kuhanje večere, kartanje i slične aktivnosti idealne su za ljetne večeri i vikende kada je obitelj na okupu i kada se djeca zažele malo mirnije zabave i kada se zažele društva svojih roditelja.

PRAZNICI KOD BAKE
Nekada su djeca za svake praznike odlazila u duži posjed bakama i djedovima, ili tetama, stričevima i drugoj rodbini. Za dijete je dobro da malo promjeni okolinu i da dođe u okruženje u kojem je dinamika drugačija, njegova uloga u obitelji, očekivanja, ponašanja i sve je drugačije. Osim što to povoljno djeluje na djetetovu samostalnost i samopouzdanje, naučit će ga prilagoditi se novim situacijama i pravilima.

LJETNI VOLONTERI
Vrlo korisni i plemeniti oblik ljetne aktivnosti je volontiranje. Povremeno povjerite dijete udruzi, organizaciji, azilu ili nekoj drugoj grupi da pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Ako dijete voli životinje, može šetati psiće u lokalnom azilu. Ako voli prirodu, može pomagati u planinarskom društvu ili u ekološkoj udruzi.

DOVIĐENJA EKRANI
Orhabrite dijete da što manje vremena provodi pred ekranima računala i televizora. Ljeto nije doba kada bi djeca trebala biti zatvorena u svojim sobama. Ako vam je teško to provesti u djelo, uvedite novo pravilo: 1 sat TV/računala za 1 sat čitanja. Ako će čitati sat vremena, neka onda pogledaju i sat vremena televizije. Pravila se pridržavajte i sami.

Naime, ljeto je jedno od rijetkih perioda kada doista imate vremena više biti sa svojom djecom, bolje ih upoznati i pružiti im više pažnje. Djeca tako brzo rastu da će vam jednog dana biti drago da ste ljeta rezervirali samo za njih i iz godine u godinu s pažnjom promatrali kako rastu i razvijaju se u mlade ljude.

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja