Uskrs je iza nas, ali ne i viškovi hrane: Evo kako ih iskoristiti!
Blagdani su prošli, a hrana koja se ovih dana nagomilala u vašem domu stoji netaknuta. Umjesto da završi na smeću, donosimo vam razne ideje kako iskoristiti viškove; od jaja pa sve do mladog luka, ostalog povrća, šunke, ali i deserata. Dobar tek!
Uskrs je sada već iza nas, a mnogi su za ovaj najveći kršćanski blagdan pripremili previše hrane pa ju sada vjerojatno premještate iz jednog ugla kuhinje u drugi. Iako često upozoravamo na umjerenost u kuhanju sa što manje otpada i viškova, u blagdansko vrijeme uvijek nekako ostane nekih jela i namirnica. Kako se ona ne bi pridružila poražavajućoj statistici otpada od hrane, donosimo vam neke od jednostavnih ideja kako iskoristiti viškove i upotrijebiti ih za neka nova jela.
Salata s rotkvicama i jajima
Nismo bez razloga salatu stavili na prvo mjesto. Naime, vjerojatno ste se ovih dana prejedali s teškom hranom pa će jedna lagana salata biti izvrsna za ove dane nakon Uskrsa. Ako vam je ostalo rotkvica i kuhanih jaja, te mladog luka složite ih u salatu. Vjerojatno u hladnjaku imate nešto i zelene salate. Sve umiješajte zajedno i začinite po želji s maslinovim uljem i octom ili jogurtom. Naribajte i hrena.
Pohani kruh
U vrijeme Uskrsa nezaobilazna je namirnica i kruh, što onaj koji smo sami ispekli, a što razna prigodna peciva koja se kupili. Iskoristite ga na način da od njega napravite pohani kruh, poznat i kao french toast. Umutite nekoliko jaja i kruh ili peciva izrezana na kriške potopite u jaja. Pecite na ulju dok ne dobiju rumenu boju. Ovaj se kruh idealno miješa uz slana, ali i slatka jela. Stoga, ako vam je ostalo šunke, napravite sendvič uz dodatke povrća i jaja, a ako ste više za slatku varijantu preporučamo malo šećera i cimeta.
Slani muffini
Možda ste ih do sad pripremali u slatkoj varijanti, sad je vrijeme za slanu. Šunku, luk, ostalo povrće sir, jaja i hren, sve to odlično će vam poslužiti za slane muffine. U zdjelu umiješajte brašno, jaja, prašak za pecivo, mlijeko, ulje, začine i gore navedene sastojke, posložite u kalupe za muffine te pecite otprilike 20 minuta na temperaturi od 200 Celzijevih stupnjeva.
Tortilje
Odlično i jednostavno jelo koje svi vole. Tortilje doista “trpe” sve namirnice. Prepecite tortilje na tavi, a sve namirnice koje su vam ostale od Uskrsa narežite na kockice. Od povrća, pa sve do šunke ili pečenog mesa i tofua kojeg su mnogi spremali ove nedjelje. Naribajte sira i sve prelijte s vrhnjem. Možete ih zapeći u pećnici nekoliko minuta, a možete ih jesti i da svatko sebi puni po želji. Ako niste fan tortilja, napravite slane palačinke.
Tjestenina s tunom i jajima
Uskrs se najčešće vrti oko jaja pa stoga ni ne čudi da vam najviše ideja dajemo za iskoristiti silna jaja koja ste ovog Uskrsa skuhali. Ako vam je dosta teške hrane, skuhajte integralnu tjesteninu s tunom i narezanim kuhanim jajima. Dressing može doista biti po želji od onog s jogurtom pa sve do rajčice. Također, ovom jelu možete dodati mladi luk, rotkvice, ali i koju kuglicu slanutka.
Varivo od rotkvice
Ako ste mislili da je ukusna samo sirova, varivo, odnosno juha od rotkvice će nadmašiti sva vaša očekivanja. Također, odlično prija u vrijeme detoksikacije nakon blagdana. Dinstajte luk na maslacu te mu dodajte listove i narezane rotkvice dok sve ne omekša. Prelijte vodom i dodajte na kockice narezan krumpir. Začinite po želji i izblendajte mikserom.
Ostatci biskvitnih kolača
Ako vam je ostalo kolača napravljenih od biskvita, sad od njih napravite nove – čokoladne kuglice u kojima će svi uživati, posebice najmanji. Izmrvite kolače, dodajte im rastopljenu čokoladu s maslacom, malo mlijeka i aromu ruma. Stavite u hladnjak da se smjesa stisne te oblikujte u kuglice. Pospite kokosom.
Izvor: green.hr