Naslovna  /  Uređenje interijera   /  Urbani vrtovi – 5 savjeta za početnike

Urbani vrtovi – 5 savjeta za početnike

Kao hobi, urbano vrtlarstvo, odlično je za vaše zdravlje i društvenu dobrobit.

Iako živite usred urbane džungle, okruženi samo asfaltom, ne očajavajte, jer i dalje možete imati vrt. Svatko s djelićem slobodnog prostora obasjanog suncem može uživati u urbanom vrtlarstvu, a postoji nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći u sve popularnijem gradskom vrtlarenju.

Nazivaju vas ludim, jer na svom malom balkonu želite uzgojiti rajčicu? Iznenadite sve skeptike jednim odgovorom – urbano vrtlarstvo ima pozitivan utjecaj na ekonomiju, okoliš i sigurnost hrane.

Stoga…krenite u vrtlarenje!

 

1. Pitanje prostora

Vrtlarenje usred grada zapravo je samo stvar kreativnosti koja će vam pomoći da iskoristite prozorske daske, krovne terase, balkone i zajedničke prostore kako bi napravili mali, zeleni raj, koji će vas opuštati.

Odabir prostora svedite na ovakvu matematiku – za urbani vrt potrebno vam je šest sati sunca i tegle s rupom na dnu za drenažu (sitni kamenčići i pijesak na samom dnu, prije zemlje). Saznajte koliko i kakve svjetlosti trebaju biljke koje planirate posaditi i to je to. Povrće, ljekovite i začinske biljke će bolje uspijevati na balkonima i krovnim terasama zbog veće količine direktne svjetlosti, više prostora i vode, dok omiljenom cvijeću napravite uvjete ovisno o vrsti.

2. U teglama je tajna

Sa svojim mali vrtom počnite tek nakon pametnog shoppinga odgovarajućih tegli. Osmislite izgled vrta i izaberite biljke. Za povrće će vam trebati dublje tegle i do 50 cm (za rajčicu ili mini krumpire). Također, obratite pozornost na boju tegli, jer tamne privlače više topline i samim tim brže isušuju zemlju. Zemlja se u takvim teglama pregrijava što može dovesti do oštećenja korijena. Nabavite što svjetlije tegle, a onda i pripremite vodu s kojom ćete ih zalijevati. Naime, povrće voli vodu koja je stajala minimalno 24 sata, a da li ga trebate zalijevati, provjerite guranjem prsta što dublje u zemlju. Previše vode može dovesti do toga da vam povrće istrune prije negoli je niknulo.

3. Sakrijte se od pogleda znatiželjnika

Ako volite sjediti vani na svom balkonu, ali ne možete podnijeti nedostatak privatnosti, možete ugraditi ili zasaditi biljke za skrivanje zida ili ograde koje neće samo vaš balkon ili terasu stvoriti u estetski ugodnije mjesto, već vas i sakriti od pogleda znatiželjnika.

Najbolji način da to učinite su uzgoj penjačica poput bršljana, koprive i jasmina ili jestivih biljaka poput tikve ili graha u balkonskom vrtu vašeg stana.

4. Vertikalno vrtlarstvo za male balkone

Vaša zgrada nema prostrane balkone? To ne znači da ne možete koristiti svaki centimetar svog prostora za stvaranje prekrasnog vrta. Izvrsna opcija za što bolje iskorištavanje malenih balkona je vertikalno vrtlarstvo. Vrlo cool! Za nevjerojatan vertikalni vrt možete koristiti ograde i police, vertikalne zidne teglice i viseće košare. Begonije, sukulente, paprati pa čak i vinova loza odlične su biljke za takav neobični tip vrta.

5. Dekoriranje za umjetničke tipove

Ako na vašem balkonu ima mjesta tek za mali stol, nemate balkon ili ste samo raspoloženi za malo dekoriranja i igranja s biljkama, nabavite veliku zdjelu u bojama koje vam se sviđaju. Može biti staklena, može biti keramička, može biti neko vaše djelo, možete ju izraditi s djecom. Mali kućni projekt zvan “Vrt sukulenata” može početi. Nabavite raznolike sukulente i onaj najveći zasadite u sredinu zdjele, a manje “dekorirajte” odnosno sadite u zdjelu kako želite. Možete ih saditi na gušće kako bi zdjela izgledala bogato i šaroliko ili im napravite razmaka. Pripazite samo na jedno – da im dobro razgranate korijenje prije sadnje. Mali šareni vrt koji je odlična dekoracija osvojit će vaše prijatelje!

Uzgoj hrane (ali i dekorativnih biljaka) u gradovima, na krovovima zgrada, balkonima, zidovima i neiskorištenim parcelama rješenje je mnogih izazova proizvodnje hrane. Kao hobi, urbano vrtlarstvo, odlično je za vaše zdravlje i društvenu dobrobit, a da ne spominjemo osjećaj ponosa kad na stol servirate obrok za koji ste namirnice sami uzgojili ili kada vas susjeda pita „kako vam je ta biljka uspjela u visećoj tegli?“

Izvor: green.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja