Naslovna  /  Fina papica   /  Umjetnost pripreme hummusa – namaza od slanutka

Umjetnost pripreme hummusa – namaza od slanutka

Doslovni prijevod riječi hummus je slanutak, što ukazuje na osnovni sastojak ovog omiljenog namaza ili umaka (dipa)

Priprema hummusa može biti vrlo jednostavna ili može trajati više od 30 sati. Razlika je, naime, u tome hoćemo li upotrijebiti suhi slanutak ili kuhani konzervirani slanutak u salamuri. Nećete pogriješiti bez obzira na odluku, iako će pravi šmekeri ipak posegnuti sa sušenim slanutkom koji ima izraženiji orašasti okus. Sušeni slanutak potrebno je namakati 24 sata i potom kuhati barem 4 sata u običnom loncu ili nešto kraće i zasigurno s boljim ishodom u ekspres-loncu. Slanutak je kuhan kada je potpuno mekan pod zubom, a da bi se postigla takva konzistencija neophodno je dugo namakanje i kuhanje.

Kada ste pribavili kuhani slanutak, potrebno je nabaviti ili pripremiti tahini. Tahini se priprema od sjemenki sezama i maslinovog ulja, a na jednu šalicu sezamovih sjemenki dolaze najmanje dvije žlice ulja, a po potrebi se količina može povećati na pola šalice. Ta količina osigurat će oko 2/3 šalice tahinija, ovisno o tome koliko ste maslinovog ulja upotrijebili. Na početku treba lagano popržiti sjemenke sezama, na laganoj vatri, približno desetak minuta, uz često miješanje. Po završetku pustite da se ohlade i potom ih stavite u duboki mikser zajedno sa 2 žlice ulja. Miksajte dok ne postignete željenu konzistenciju i dodajte još ulja po potrebi.

Tahini iz kućne radinosti ima nešto zrnatiju, grublju teksturu od kupovnog i često ima i snažniji okus. Osim slanutka i tahinija, za pripremu hummusa će vam trebati i vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, limunov sok, sol, češnjak i malo vode. Hummus poslužite preliven maslinovim uljem i posut sezamovim sjemenkama ili poprženim sjeckanim orašastim plodovima. Najčešće se maže na pita kruh (recept za pripremu pita kruha), a poslužuje se i kao prilog uz falafel, piletinu s grilla, ribu ili jela od patlidžana. Uz hummus dobro pristaje sjeckana rajčica, svježi krastavci, korijandar, peršin, karamelizirani luk, pirjane gljive, kuhani slanutak, tvrdo kuhana jaja i masline. Zapadnjačka varijanta posluživanja često uključuje i tortilla čips, krekere i grisine.

Izvor: Gastro

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja