Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Uključite dijete u pripremu božićnog slavlja

Uključite dijete u pripremu božićnog slavlja

Klinci se, naravno, najviše vesele, a ovisno o njihovoj dobi, ne dozvolite da propuste sudjelovati u uzbudljivim pripremama već ih uključite u zajedničke obiteljske poslove.

Vrtićance uključite u kreativnu izradu božićnih ukrasa od jednostavnih materijala, a stariju djecu uvedite u nešto zahtjevnije poslove poput pripreme namirnica za božićni ručak i pripreme kolača. Djeci je važno da se osjećaju uključeno u zajedničke obiteljske poslove te da sudjeluju u odabiru i odlučivanju.

Odabir bora i svjećica

Prvo od čega će mnogi krenuti jest odabir idealne božićne jelke. Hoće li to biti visoko ili nisko stablo, prava ili umjetna jelka ili možda sasvim suvremena jelka načinjena od knjiga ili čokoladnih bombona, odluka je u koju svakako uključite dijete.

Kupovina i odabir idealnog božićnog drvca djeci može biti izrazito zanimljivo iskustvo, a osim što će imati priliku upoznati se s različitim veličinama i oblicima stabala, ono će vam vjerojatno savjetovati gdje biste ga mogla postaviti i kako ukrasiti.

Svjećice su djeci posebno zanimljive pa im dozvolite da i sami daju prijedlog prilikom kupovine. Žele li šarene svjećice koje će visjeti s prozora ili osvijetljenog djeda Božićnjaka koji će osvjetljavati terasu, djeca će vam jasno i glasno reći, a budući da se Božiću vesele više no ostali, dozvolite im ponekad da odaberu ono što im se sviđa.

Planiranje jelovnika i priprema hrane

Božićni jelovnik, posebice u tradicionalnim kućanstvima, šarolik je i kompleksan pa će vam dobro doći mala pomoć vaših najmilijih. Djeci ne dozvoljavajte petljanje sa štednjakom i pećnicom, ali jednostavniji poslovi poput pripreme hrane uveselit će ih.

Vrtićancima je najbolje dati da mijese ili valjaju jednostavno tijesto od kojega sami mogu oblikovati keksiće kalupima ili ručicama. Također, u ovogodišnju ponudu kolačića uvedite ukusne kuglice koje se ne peku te ih djeca u potpunosti mogu pripremiti sama( najčešće je riječ o kombinaciji mljevenog keksa, mljevenih orašastih plodova i kokosa).

Nešto starijim klincima možete povjeriti i posao sjeckanja povrća za francusku salatu, guljenje krumpira ili salate te miksanje krema za kolače. Također, izrada jednostavnih kanape sendviča sa sastojcima po njihovoj želji, neće im biti problem.

Izrada ukrasa, darova i kićenje stana

Ukrašavanje stana nemojte u potpunosti prepuštati djetetu jer biste se mogli pronaći u prilično šarenoj i kičastoj prostoriji, ali svakako ih uključite u proces. Najbolje je da se prije početka ukrašavanja dogovorite koja će boja dominirati, kakve ćete ukrase koristiti, a ne bi bilo loše da dijete dobije i vlastiti kutak koji će potpuno samostalno urediti onako kako mu se sviđa.

Božićne ukrase djeca će vjerojatno izrađivati u vrtiću i školi pa po istoj shemi to mogu raditi i kod kuće. Pripremite ima zaštićenu podlogu na kojoj će moći valjati glinamol i bojiti ukrase za bor ili stan. Potaknite dijete da u istoj tehnici izradi i dar za baku, djeda, prijatelje i obitelj.

Razvijanje svijesti o potrebitima

Božić je razdoblje u kojemu najviše otvaramo novčanike i kupujemo. Djeca obožavaju darove, ali vrlo je važno da Božić ne poistovjećuju s njima. Upravo zato, ovo je razdoblje idealna prilika za skretanje djetetove pozornosti s darova o kojima sanjari na djecu odnosno ljude koji radost Božića ne mogu doživjeti u obilju.

Najbolje je da dijete suočite s konkretnom situacijom u kojoj se nalaze njegovi vršnjaci. Čašicu jogurta zajedno obojite i ukrasite, a dijete neka u nju svakog dana ubacuje po nekoliko novčića ( koje ste mu prethodno dali ili je dobio od obitelji) pa pred sam Božić, zajedno odnesite prikupljeni novac u neku udrugu koja brine o socijalnim slučajevima. Isto možete učiniti i s prikupljanjem suhe hrane i konzervi ili s prikupljanjem djetetove stare odjeće i igračaka.

Važno je da dijete uoči kako je briga o slabijima u društvu, odgovornost koja se u njegovoj obitelji ozbiljno shvaća. Za svaki novčić koji ubaci u čašiću odnosno za svaku igračku koju odvoji, dijete pohvalite i još jednom podsjetite da je učinio dobro djelo.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja