Naslovna  /  Kolumne   /  U doba koronavirusa, oprezno s eteričnim uljima!

U doba koronavirusa, oprezno s eteričnim uljima!

Internet je prepun raznoraznih savjeta, među kojima ima koliko glupih, toliko i opasnih. Pa, da ponovimo gradivo – eterična ili esencijalna ulja dobivaju se iz biljnog materijala, a njihov je sastav nevjerojatno složen i kompleksan te neka čak imaju i po nekoliko stotina sastavnica. Stoga s njima valja pažljivo rukovati, jer neka, poput cimetovca, origana ili timijana, u dodiru s kožom, a naročito sa sluznicom, mogu izazvati vrlo neželjene reakcije.

Čista eterična ulja nisu za piće, što znači da ih ne kapate na žličice ili u kapsule i potom zalijete s vodom. Nisu ni topiva u vodi, pa ih nemojte kapati u vodu i potom piti. Za razliku od eteričnih ulja, hidrolati (cvjetne vodice), koji su nusprodukt destilacije biljnog materijala kod proizvodnje eteričnih ulja, mogu biti za oralnu upotrebu. Vrlo je važno da su čisti, od kvalitetnog, organskog biljnog materijala i da u njima nema alkohola. 

Hidrolat paprene metvice, primjerice, oralno se uzima za čišćenje jetre, isto kao i hidrolat sjemena mrkve, koji je i blag diuretik. Hidrolat čajevca je, pak, antiseptik, protugljivičnog, protuvirusnog i antibakterijskog djelovanja i može se koristiti za grgljanje kod upaljenog grla, kao i hidrolat timijana (kemotip linalol).  Kao vodica za ispiranje usne šupljine može se koristiti i hidrolat ljekovite kadulje, a u trenucima stresa i napetosti, na lice možete nasprejati hidrolat lavande. 

Dakle, ako želite, hidrolate možete piti i to tako da na litru vode stavite žlicu, dvije određenog hidrolata i pijete tijekom dana. Ako ćete ih grgljati, žličicu hidrolata pomiješate s malo vode, a možete grgljati i čisti hidrolat. Eterična ulja, pak, u preventivne svrhe koristite putem inhalacija, difuzora, masaže, kupki, aromakozmetike ili aromalampica. U terapijske svrhe, nanosimo ih dermalno, razrijeđene u nekom biljnom ulju, te također putem inhalacije, terapijskih pripravaka, kompresa i slično. 

 

NAPRAVITE SAMI 

Čaj za jačanje imuniteta 

  • 2 dcl vruće vode
  • pola žličice đumbira
  • pola žličice papra
  • pola žličice kurkume
  • sok od pola limuna 

Pomiješajte i pijte triput dnevno.

 

Roll on za jačanje imuniteta (preuzeto od moje mentorice Zrinke Jezdić)

  • 10 ml biljnog ulja (suncokret, badem i slično)
  • 5 kapi čajevca
  • 3 kapi timijana
  • 5 kapi eukaliptusa (globulus ili radiata)
  • 3 kapi limuna

U roll on bočicu stavite biljno ulje, ukapajte eterična ulja i mažite nekoliko puta dnevno na područje zapešća, lakatne jame, prsa i ispod nosa. Ako nemate roll on bočicu, poslužit će vam i obična staklena, u kakvu se pakiraju eterična ulja.

U ovoj kaotičnoj situaciji, budite pametni, čuvajte sebe i druge, a za sva pitanja oko eteričnih ulja, kontaktirajte educiranog aromaterapeuta ili fitoaromaterapeuta. 

 

 

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja