Naslovna  /  Opg Lavanda Orešković

Opg Lavanda Orešković

5
1

Lavanda, grmolika mediteranska biljka vuče podrijetlo s grčkih otoka, nosi sa sobom povijest dugu 2500 godina. U to vrijeme otkriveno je i imenovano tridesetak vrsta i dvjestotinjak podvrsta i sorti lavande. Pridavala su joj se razna svojstva i čovjek ju je upotrebljavao u razne svrhe: od kulinarstva, do medicine, higijene tijela ili rublja … Stari su Rimljani upotrebljavali lavandino eterično ulje u kupkama jer je ono stimuliralo regeneraciju kože. U prvim pak su kršćanskim zajednicama vješali stručak lavande na ulazna vrata jer su vjerovali da ih štiti od uroka i zlih sila, te je drevno vjerovanje u narodima da lavanda, njezina sadnja i upotreba donose sreću.

Lavanda je, dakle, biljka "čarobnih" svojstava, s tisućama blagotvornih učinaka na ljude i ljudsko zdravlje. U današnje vrijeme, vrijeme visokih tehnologija i nevjerojatnih medicinskih dostignuća nije teško zaboraviti, a niti posumnjati u djelotvornost pripravaka iz kuhinje Majke Prirode, no uz malo truda i kad pokušamo, lako ćemo zaključiti da ništa neće uspavati bebu poput malog jastučića punjenog lavandinim cvijetom pokraj uzglavlja, niti će išta otjerati moljce kao što ih tjera lavandina vrećica.

Naše gospodarstvo nalazi se na Varaždin Bregu, na brežuljkastom dijelu Hrvatskog Zagorja udaljenom 10 km od Varaždina. To je vinogradski kraj koji pogoduje i uzgoju lavande. Nasadi ukupne površine nešto veće od 2 hektara, su pod „ekološkom“ proizvodnjom bez upotrebe herbicida i mineralnih gnojiva. Uzgajamo dvije vrste: lavandu i lavandin. Lavandin na većoj površini za proizvodnju suhog cvijeta i ulja, te „pravu“ lavandu koju koristimo u razne svrhe od svježih buketića do začina. S obzirom na povezanost struka - aranžera-dekoratera i inženjera vrtlarstva - svoje smo znanje povezali s lavandom kroz oblikovanje ukrasnih i uporabnih predmeta i proizvodnjom sadnog materijala.

Često smo prisutni i na sajmovima: od specijaliziranih eko-sajmova do našeg domaćeg Špancirfesta gdje uz prezentaciju naših proizvoda populariziramo i sadnju ove, zaista jedinstvene, biljke. Naša specijalnost su mirisni proizvodi od lavande te pokloni takve vrste, a pri osmišljavanju i izradi, prioriteti su nam dizajn i kvaliteta.

Najnovije recenzije

  • "Lavanda jastučići, ulje i divni ljudi"
    Sve pohvale
    5

OBJAVI KOMENTAR

Napiši osvrt

Društvene mreže

Kontaktirajte nas!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja