Naslovna  /  Filcanje VuNena

Filcanje VuNena

Filcanje vune je tehnika oblikovanja sirove vune i prirodnih vlakana (viskoza, svila, lan...). Temelji se na svojstvu vune da se uslijed mehaničkog (trljanje, valjanje) i toplinskog utjecaja isprepliće u čvrstu strukturu koja je istovremeno i prozračna i lagana. Datira još iz neolitskog doba, dakle, ljudi su od davnina naučili izrađivati odjevne predmete i uporabne predmete od vune i prirodnih vlakana kako bi se zaštitili od teških uvjeta života.

Tehnika filcanja vune zahtijeva kvalitetnu vunu koja mora biti tanka i fino češljana. Predmeti izrađeni tehnikom filcanja (mokrog ili suhog) nisu šivani, čvrsti su i lagani. Ekološki su prihvatljiviji jer se radi isključivo prirodnim materijalima koji pružaju mnoge blagodati u očuvanju zdravlja. Vuna djeluje kao izuzetni toplinski izolator, koža "diše", ima antibakterijska svojstva i ne izaziva alergije.

Nema ugodnijeg i prirodnijeg materijala od vune. Vuna se lako održava jer ima svojstvo samočišćenja te prozračivanjem odbacuje neugodne mirise. Sada se ponovo vraćamo tradiciji izrade predmeta od vune filcanjem, njegujući znanja, iskustva i mudrosti naših predaka.

OBJAVI KOMENTAR

Napiši osvrt

Društvene mreže

Kontaktirajte nas!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja