Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Tušt (portulak) – lijek iz božje ljekarne

Tušt (portulak) – lijek iz božje ljekarne

Zbog svog izvanrednog ljekovitog sastava, stoljećima je omiljen u kineskoj kuhinji, a u starim zapisima može se pronaći da su ga kao lijek koristili i stari Rimljani i Grci.

Raste po vrtovima, livadama i kamenjarima te je jedna od onih ljekovitih biljčica koja je svima lako dostupna. Brati na čistim mjestima daleko od prometnica te zemljišnih površina gdje se koriste agrokemikalije.

Debeli, sočni listići, sjajne su zelene boje dok su stabljike crvenkaste. Koriste se mladi, svježe ubrani izdanci u raznim salatama ili varivima. Cvjetovi tušta sitni su i žute su boje, a cvjeta od lipnja do kolovoza kada je moguće sakupiti i njegovo sjeme koje se može samljeti i  koristiti kao začin .

U Njemačkoj i Engleskoj tušt se tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu.

Ljekoviti sastav:

Sadrži i do 95 % vode, nešto bjelančevina, ugljikohidrata i masti, omega 3 kiseline, antioksidanse, vitamine C, A (betakaroten), B i E, mineralne tvari (željezo, kalcij i fosfor).

Zbog svog ljekovitog sastava bilo bi prava šteta ne iskoristiti ono što nam priroda besplatno nudi, pa umjesto da ga gledate kao korov u vašim vrtovima koji je potrebno iskorijeniti, koristite ga svakodnevno kao moćan prirodni lijek za liječenje mnogih bolesti.

U narodnoj medicini koristi se za liječenje brojnih bolesti kao što su: bolesti krvi pa tušt koristi za pročišćenje krvi, kod glavobolja, za odstranjivanje raznih nametnika iz crijeva, za snižavanje visoke temperature, čišćenje jetre, kod ublažavanja bolesti želuca, liječenja bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, liječenja opeklina na koži, čišćenja lica od akni i mitesera, za nadoknađivanje vitamina C i kao protusredstvo kod velikih seksualnih potreba i sl.

Sirup od tušta (za liječenje respiratornih bolesti)

– 1 kg meda i 1/2 litre svježe cijeđenog soka od tušta
– Svježe ubrane listove tušta iscijediti u sokovniku pa pomiješati sa medom (iz eko uzgoja), uliti u sterilnu staklenku i čuvati u hladnjaku.
– Uzimati nekoliko puta na dan po jednu žlicu kod respiratornih bolesti.

Svježi sok tušta koristi se kod upalnih stanja te za čišćenje nečiste kože (tonik).

Izvor: Organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja