Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  TOP 5 pravila odgoja kojih bi se svaki roditelj trebao pridržavati

TOP 5 pravila odgoja kojih bi se svaki roditelj trebao pridržavati

Međutim, to je vjerojatno i jedini posao koji će vas u svakom trenutku ispunjavati, činiti sretnim i nikad vam neće dosaditi. Donosimo vam stoga nekoliko savjeta o odgovornostima u odgoju djece koji bi vam mogli pomoći da se kao roditelj osjećate ispunjeno, ali i da više uživate u svojoj djeci.

Njegujte djetetovo samopoštovanje

Osjećaj o sebi djeca počinju razvijati još u dojenačkoj fazi, kada o sebi saznaju kroz oči i uši roditelja. Dijete upija sve što se može upiti, od glasa, neverbalne komunikacije, svake geste ili mimike. Riječi i ponašanje roditelja najviše od svega utječe na razvoj djetetove slike o sebi. Stoga, ne libite se pohvaliti dijete za njegove uspjehe i izbjegavajte omalovažavanja ili usporedbe s drugom djecom. Iako to ponekad zna biti teško i neizvedivo, u razgovoru s djetetom pokušajte izbjegavati dvosmislene poruke ili korištenje riječi poput: “Kako glupo od tebe!” ili “Ponašaš se nezrelije od svoje mlađe sestre!”

Postavite granice i budite dosljedni

Svakom djetetu potrebna je određena doza discipline. Njezin je cilj pomoći djetetu prilikom izbora prihvatljivog ponašanja i učenju samokontrole. Bilo bi dobro da svaka obitelj uspostavi određena kućna pravila koja će pomoći djetetu u razumijevanju roditeljskih očekivanja i razvoju samokontrole. Uvijek imajte na umu da dijete nećete disciplinirati ako jedan dan reagirate na kršenje pravila, a drugi dan ne. Dosljedno i pravedno učite dijete svojim očekivanjima.

Budite dobar uzor

Djeca najviše uče, promatrajući starije. Prije nego što počnete vikati i histerizirati, razmislite želite li da se vaše dijete tako ponaša kada se razljuti. Stalno budite svjesni da vas vaše dijete promatra. Stvorite uzor s osobinama koje želite razviti u djetetu: ljubaznost, poštenje, tolerancija, razumijevanje, nesebičnost.

Primijetite djetetovo dobro ponašanje

Nemojte misliti da će se dijete “pokvariti” ako ćete pohvaliti njegovo lijepo ponašanje. Ohrabrujte dijete prilikom njegovog dobrog ponašanja i bez ustručavanja mu kažite: “Sama si se sjetila pospremiti igračke, bravo za tebe!” ili “Mama je ponosna na tebe jer si bio jako strpljiv!” Djeca očekuju vašu reakciju i pokoju lijepu riječ. Nagradite ih zagrljajem, osmijesima i komplimentima.

Imajte vremena za djecu

Zbog bezbroj svakodnevnih obaveza, za većinu roditelja ponekad je pravi luksuz zajedno ručati ili provesti neko vrijeme u kvalitetnom druženju s djecom. Nažalost, djeci kojoj nedostaje roditeljske pažnje koju priželjkuju često se ponašaju neprimjereno jer su se uvjerila da će na taj način pažnju privući na sebe. Odvojite vrijeme za svoje najmilije i povežite se sa svojim djetetom. Probudite se 15 minuta ranije kako biste mogli doručkovati s djetetom ili odgodite glačanje rublja i otiđite svi zajedno u šetnju.

 

Izvor: klinfo.rtl.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

                                                         

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja