Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Top 5 idealnih dalmatinskih plaža u kojima ćete uživati

Top 5 idealnih dalmatinskih plaža u kojima ćete uživati

Jednostavan ulaz u more, hlad, plićak, pijesak, tuševi, ali i zabavni sadržaji za najmlađe samo su neki od kriterija pri odabiru idealne. Jadranska obala nudi za svakoga ponešto, no koje su najbolje lokacije za pravu obiteljsku relaksaciju? Mi ćemo vam pomoći i predstaviti neke od najpoznatijih dalmatinskih plaža koje su idealne za odmor i igru s vašim mališanima.

Kraljičina plaža – Nin

Ninska laguna ima više od 8000 metara pješčanih plaža, a najljepšom se smatra tri i pol kilometara duga Kraljičina plaža. Od kraljevskoga grada Nina udaljena je samo 400 metara pa se do nje može doći iz grada šetnjom uz obalu. Ime je dobila po legendi o supruzi prvog hrvatskog kralja Tomislava koja je voljela uživati u čarima ninske lagune u rijetkim trenucima obiteljskog opuštanja. Do plaže se može doći automobilom koji se može ostaviti na tri obližnja parkirališta s više od 500 mjesta. Zbog plitkog i toplog čistog mora, Kraljičina plaža je idealno obiteljsko okupljalište, pogotovo za roditelje s malom djecom jer je jedan dio plaže posebno uređen za bebe. Plaža ima tuševe, javni zahod, kafiće i zalogajnice, a stotinjak metara od same plaže nalazi se najveći lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj.

Šotorišće – Silba

U zadarskom arhipelagu, pronašli smo još jedan u nizu hrvatskih dragulja, raj na zemlji – plažu Šotorišće na otoku Silbi. Silbu nazivaju “vratima Dalmacije” i otokom pješaka jer su na njoj zabranjeni automobili i motocikli, ljeti čak i bicikli što privlači veliki broj obitelji s djecom. Otok krase šljunčane i pješčane plaže, do svih plaža se lako dolazi dobro označenim putevima, a sve su udaljene od centra ovog pitoresknog dalmatinskog mjestašca manje od jednog sata hoda. Glavna, po mnogima ujedno i najljepša plaža je Šotorišće, smještena na južnoj strani otoka, a njezino pjeskovito dno daje prekrasnu tirkiznu boju koje nećete tako lako zaboraviti. Na plaži se možete okrijepiti i u obližnjem ugostiteljskom objektu, a kad sunce zađe, najmlađi se mogu poigrati i na obližnjim igralištima za djecu, smještenima tik uz more.

Velika Raduča – Primošten

Plaža Velika Raduča uređena je još davne 1966. godine, kad je u Primoštenu na poluotoku Raduči izgrađen prvi hotel istog imena. Do plaže sa svojim klincima možete doći pješice, a ako ste prenatrpani s rekvizitima za plažu i odlučili ste se za dolazak automobilom, možete parkirati na dva veća gradska parkirališta koja se nalaze u neposrednoj blizini. Zbog blagog ulaza idealna je za djecu, od dodatnih sadržaja na plaži nalaze se vanjski tuševi, javni WC, trampolin, kabine za presvlačenje, a postoji i mogućnost unajmljivanja ležaljki, pedalina i suncobrana. Kad ožednite ili ogladnite, na samoj se plaži nalazi bar s velikom ponudom pića, restoran i brojni štandovi s raznovrsnom ponudom.

Zlatni rat – Bol na Braču i Dugi rat – Brela

Plaža Zlatni rat je zbog svog dugoljastog i posebnog oblika jedna od najljepših šljunčanih plaža u Hrvatskoj, simbol otoka Bola na Braču, a pod utjecajem vjetrova, valova, morskih strujanja stalno mijenja svoj oblik. Prekrivena je prirodnim bijelim šljunkom, vrlo ugodnim za hodanje, a ova plaža u obliku trokuta je s dvije strane okružena morem, dok je s treće strane borova šuma koja pruža ugodan miris i hladovinu. Osim tirkiznoplave boje mora, najmlađe bi mogao i “raspametiti” cijeli niz rekreativnih sadržaja koje plaža nudi, a to su: water bugi, pedaline, padobranski let uz gliser, banana, trampoline. Jedan mali dio plaže je ograđen i namijenjen psima, stoga na ljetovanje možete povesti i svog kućnog ljubimca. Među bijelim oblucima plaže Zlatni rat nalazi se i kamen sreće, a riječ je o školjci u obliku poklopca morskoga puža. Legenda govori da osoba koja pronađe tu školjku postaje i ostaje miljenikom sreće čitavoga života. Dakle, sreću treba tražiti na Zlatnom ratu.

Želite li sebi i svojoj djeci priuštiti boravak na plaži misleći pritom da ste na Havajima, odvedite ih na Dugi rat. Plažu smještenu na rtu prekrivenom borovom šumom, sitnim šljunkom, pristupačnim ulazom u vodu, odličnom hladovinom i šetnicom uz plažu, časopis Forbes je 2004. proglasio najljepšom plažom u Europi i šestom najljepšom plažom na svijetu.

Trpanj – Pelješac

Posebno mjesto kao destinacija za obiteljsko ljetovanje na poluotoku je Trpanj, jedno od najstarijih naselja na Pelješcu. Trpanj nudi posebno lijepe, najčešće šljunčane plaže na kojima osim u suncu i moru možete uživati u hladu borova, palmi, tamarisa i drugog mediteranskog raslinja. Od plaža valja istaknuti šljunkovite, Pozora i Luka koje imaju puno hlada i plićaka, a na njima se nudi i mogućnost iznajmljivanja zabavnih rekvizita. Nedaleko od Trpnja u smjeru Dube nalazi se plaža Divna, o čijoj prirodnoj ljepoti i uzbudljivom kontrastu zelene i plave boje govori već i samo ime. Pješčano-šljunčana podloga i plićak čine i ovu plažu pogodnom za djecu.

Izvor: klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja