Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Top 10 savjeta za uspješnu prilagodbu i boravak djeteta u jaslicama

Top 10 savjeta za uspješnu prilagodbu i boravak djeteta u jaslicama

Djetetu, pa tako i roditeljima potrebno je određeno vrijeme prilagodbe na nove uvjete i situacije. Proces adaptacije od djeteta do djeteta se razlikuje, po intenzitetu i trajanju. Najčešće ovisi o dobi, osobinama i navikama, ali i stavu i odnosu roditelja prema jaslicama.

Promjene u ponašanju

Tijekom privikavanja roditelji se suočavaju i s određenim djetetovim promjenama u ponašanju koje nerijetko znaju zabrinuti te potaknuti roditelje da odustanu od jaslica. Dijete može jako plakati, grčevito se držati za roditelja, povraćati, gristi, čupati, udarati itd.

Može protestirati i povlačenjem, odbijanjem hrane, nespavanjem, ali i regresijom u ponašanju npr. dijete koje je već znalo kontrolirati nuždu, odjednom opet treba pelene, ili ako je odbacilo bočicu – dudu, traži je ponovo, ili ako je nedavno prohodalo, sad ponovo samo puže.

Privikavanje

U takvim ili sličnim situacijama, nemojte uspoređivati reakcije svoga djeteta s reakcijama djece vaših prijatelja, već pokušajte odgovoriti na djetetove individualne potrebe. Privikavanje može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana, vrlo rijetko i više mjeseci. Najveći broj djece uspješno se privikne na jaslice za dva do tri tjedna.

Imajte na umu da kao roditelj itekako puno možete pomoći kako bi prilagodba na jaslice protekla što lakše za vas i dijete. Pritom nemojte zaboraviti da prilagodba ne završava kada primjerice prestane plač, nego kada se dijete u jaslicama snalazi, komunicira i jasno izražava svoje osjećaje.

Kako bi se vaše dijete što prije i što uspješnije priviknulo na novo poglavlje u svom životu, od koristi vam mogu biti neki od sljedećih savjeta:

1. Planirajte nekoliko dana godišnjeg odmora kako biste bili s djetetom u periodu prilagodbe.

2. Poželjno je da prve dane dijete u jaslice dolazi na kraće vrijeme. Vrlo je važno kontinuirano dovoditi dijete u jaslice jer ako ga samo jedan dan ostavite kod bake ili djeda, pomislit će da tako može ostati svaki dan i vrijeme prilagodbe će se otegnuti.

3. Vrijeme provedeno u jaslicama treba postupno produžavati. Nije dobro da roditelji budu s djetetom u jaslicama dugo tijekom dana, niti da budu s njim previše dana jer dijete tijekom vremena prisutnost roditelja prihvaća kao sastavni dio jaslica. Također, loše je za dijete forsirati boravak bez roditelja, tj. uskratiti mu vrijeme koje mu je potrebno za privikavanje.

4. Prije polaska u jaslice, odvedite dijete u zajedničko upoznavanje prostora, odgojitelja i parka ispred jaslica. Kasnije će mu biti puno lakše priviknuti se na nove ljude i prostor.

5. Vrlo je važan jutarnji rastanak u jaslicama. Budite smireni, ne pokazujte djetetu svoju zabrinutost, tugu ili strah zbog odvajanja. Kroz razgovor s bliskim prijateljima i članovima obitelji izbacite svoje negativne osjećaje, a pred djetetom pokažite da ste sretni i uzbuđeni zbog novog poglavlja u životu. Kada dijete osjeti i vidi vaš pozitivan stav, i njemu će biti puno lakše.

6. Prije odlaska najavite djetetu kada ćete doći, i to ne prema satu već prema nekom događaju koje će dijete znati prepoznati. Ne odlazite bez pozdrava ako vam se čini da se dijete zaigralo. Odlaskom bez pozdrava djetetu možete unijeti nesigurnost.

7. Dopustite djetetu da u jaslice ponese svoju omiljenu igračku. Ona će mu pomoći da se sigurnije osjeća u svom novom prostoru.

8. Nastojte da istovremeno dijete ne proživljava još jednu veliku promjenu u životu, primjerice preseljenje, prelazak u svoju sobu ili krevet i sl.

9. Po povratku iz jaslica, preporuča se da što više vremena provodite s djetetom. Šetajte se, igrajte, pričajte mu priče, pokažite mu nježnost.

10. Kada primijetite da se dijete sve više veseli odlasku u jaslice, radujte se s njim jer je to dobar znak da se prilagođava novoj situaciji.

 

Izvor: Klinfo.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja