Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Terapija igrom za roditelje

Terapija igrom za roditelje

Zašto je sada nezadovoljno iako smo proveli odličan dan zajedno? Zašto se boji mraka/nepoznatih ljudi? Zašto ne želi spavati? Zašto imam osjećaj da se inati i radi suprotno od onoga što bih htjela? Puno je pitanja na koja je gotovo nemoguće dobiti odgovor od djeteta. Naime, ne samo da djeca nisu dovoljno kognitivno i verbalno jaka da bi razumjeli otkuda im njihove želje i potrebe, već djeca potpuno iskreno i bez „maskiranja“ komuniciraju nekim drugim jezikom – jezikom igre!

Kada govore tim jezikom djeca iskažu i one stvari kojih ni sami nisu svjesni. Ipak, informacije koje se dobiju opažajući dječju igru mogu pomoći tome da se dijete bolje razumije pa mu se sukladno tome, može pristupati na primjereniji način. Uz to, ako se djetetova igra strukturira, a s djetetom se komunicira na poseban, terapeutski način, djeca od takvog načina igranja imaju dodatne benefite.

Neke terapeutske vještine igranja mogu naučiti i roditelji te ih mogu primjenjivati u posebnom načinu igranja s djetetom kojeg je dovoljno provoditi pola sata tjedno. Time djetetu daju strukturirano, ali i slobodno vrijeme da se izrazi kroz igru. Igra omogućava djeci osjećaj povjerenja i moći te im pruža mogućnost da imaju kontrolu nad svojim osjećajima i ponašanjem što razvija njihov osjećaj samovrijednosti. Da bi dijete naučilo poštivati osobnosti, prava i razlike drugih, prvo je važno da prepozna svoje vrijednosti i da nauči poštivati sebe. Kroz pristup terapije igrom, djeca razvijaju fleksibilnost u ponašanju i razmišljanju što dovodi ka tome da biraju ponašanja te načine komunikacije koji su dobri za njih i za druge ljude u njihovoj okolini. Uz to, terapija igrom pomaže djeci da:

–  postanu odgovorna za svoje ponašanje i izbore

–  budu kreativni u razvijanju novih rješenja problema

–  razviju samopoštovanje i nauče prihvatiti sebe i druge

–  nauče nove socijalne vještine

–  nauče izražavati osjećaje na prihvatljiv način

–  razviju empatiju te poštuju misli i osjećaje drugih ljudi

–  postanu sigurniji u vlastite sposobnosti

Svako dijete prirodno teži ka razvoju i napretku, a ono što mu pri tome jako pomaže jest kontekst koji je podupirući te odnos koji je iskren i pun povjerenja.

U terapeutskom načinu igranja  od djeteta se ne očekuje da riječima govori što proživljava, premda je to ok ako samo pokazuje potrebu za tim. Dijete će  kroz odnose koje stvori u igri pokazati što mu se događa, ima li nešto što mu stvara nelagodu, ima li neke potisnute potrebe ili emocije… S druge strane, pristup terapije igrom roditelju daje jasne naputke kako da se djetetu iskaže podrška, razumijevanje, prihvaćanje i ponude opcije da razriješi svoje probleme na način na koji dijete može najlakše razumjeti i primiti. Kada se djeca osjećaju dobro i sigurno, odigravaju te opcije za koje se obično nisu ni sjetili ili nisu znali da ih imaju u stvarnosti.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja