Naslovna  /  Fina papica   /  Tatin govor potiče učenje riječi kod beba

Tatin govor potiče učenje riječi kod beba

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kini, otkrilo je kako oboje roditelja utječe na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja. Autorica istraživanja Menghan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stječu od tata. Istraživanje je pokazalo kako postoje snažne poveznice između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika. 

I zato, dragi tate – sva maženja i zagrljaji s bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežeš sa svojim djetetom i potičeš učenje. I nemoj zaboraviti na veliku vrijednost vremena za igru – pjesme i rime posebno su utjecajne u učenju. One uspore jezik i pomažu djeci čuti riječi, rime i ritam što jasnije te na taj način pomažu u usvajanju jezika. Ne smijemo zaboraviti da emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu, a širenje dječjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose djetetovoj dobrobiti.

4 stvari koje će pomoći bebi da razvije dar govora

Iako razgovor s novorođenom bebom neće pomoći da progovori ranije, odličan je način za povezivanje s djetetom, a kad za to bude vrijeme, pomoći će mu da bolje izgovori riječi i razvije dar govora. “Izlaganje intonativnim uzorcima, kao i ponavljanje uobičajenih riječi, pomaže novorođenčadi da uče komunicirati”, kaže logopedinja Mellisa Essenburg. Razgovor s djetetom neće mu pomoći da progovori ranije, ali će to pomoći da bolje izgovori riječi kad za to razvojno bude spremno, što je obično oko godine dana starosti. Isto tako, razgovor je sjajan način povezivanja s bebom od prvog dana.

Ovo je nekoliko zabavnih načina kako pomoći djetetu da razvije dar brbljanja:

1. Oponašaj bebino gugutanje i žamorenje Koristi puno intonacije kako bi ju potaknuli da proširi vlastite zvukove. Također puši i napravi zvukove motornog čamca, to su zvukovi koji potiču govor.

2. Ponavljaj često riječi One riječi koje počinju s “m” ili “b” su najlakše bebi da ih imitira.

3. Čitaj bebi često “Bebe trebaju čuti puno jezika”, kaže Caroline Blakemore, autorica knjige Baby Read-Aloud Basics. “Slušanje je u ovoj fazi poput pismenosti.”

4. Nemoj posjesti bebu ispred televizije To ne čini ništa za razvoj govora kod bebe. Beba uči govoriti ne samo od slušanja i kopiranja vaših riječi, već i od kontakta s očima, dodira i emocionalnih odgovora koje podijeliš s njom.

Izvor: Miss7

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja