Naslovna  /  Fina papica   /  Tajna savršenih lazanja

Tajna savršenih lazanja

Znamo da je ovaj talijanski gastronomski specijalitet rođen kao kombinacija tjestenine i umaka od mljevenog mesa, no danas postoji pregršt varijanti s kojima možete pokazati svu svoju kreativnost. Međutim, na koju god se varijantu odlučili, bila ona povrtna, s mljevenim mesom ili pak morska, tajna savršenih lazanja leži upravo u pažljivo biranim temeljnim sastojcima: listovima tjestenine, domaćem bešamelu i dobrom komadu tvrdog sira.

Sve počinje sa listovima tjestenine

U ovom slučaju najispravnija opcija je napraviti vlastitu tjesteninu. Na taj način sami možete odrediti debljinu tijesta što će u konačnici rezultirati mnogo ukusnijim lazanjama. Još jedna od prednosti svježe domaće tjestenine je što je ne trebate prethodno prokuhati u kipućoj vodi. Dapače, tijesto je nakon valjanja dobro prosušiti kako bi što bolje upilo sočne sokove iz umaka. Ako se ipak ne pronalazite u miješenju i valjanju tijesta, jedina alternativa za vas su svježi listovi koje najčešće možete kupiti na tržnicama. Kada jednom isprobate sve čari svježe tjestenine, nikad više nećete posegnuti za kupovnim suhim listovima.

Domaći bešamel zlata vrijedi

Priprema ovog bazičnog umaka baršunastog okusa vrlo je jednostavna. Osnovni sastojci potrebni za pripremu su maslac, brašno i mlijeko. Pravilo glasi da koliko stavite maslaca, toliko trebate staviti i brašna. Tajna dobrog bešamela je u dodavanju zagrijanog posoljenog mlijeka u smjesu brašna i otopljenog maslaca. Na taj će se način brašno prije otopiti, a vaš umak će biti puno kremastiji. Pred kraj kuhanja bešamel možete „namirišati“ svježe naribanim muškatnim oraščićem koji će naglasiti baršunastu notu umaka.

Kod slaganja lazanja nemojte štedjeti na umacima. Vrlo je važno dobro rasporediti količinu oba umaka, i onog glavnog i bešamela, kako bi svaki sloj tijesta upio dovoljnu količinu tekućine iz umaka. Najveću količinu bešamela sačuvajte za završni sloj tijesta, a slaganje završite sa slojem svježe naribanog tvrdog sira. Kako vam se gornji sloj lazanja kod pečenja ne bi posušio, prvih dvadesetak minuta ih pecite pokrivene aluminijskom folijom, a zatim skinite aluminijsku foliju i pecite ih dok ne dobiju zlatnu hrskavu koricu.

Nakon pečenja nemojte biti nestrpljivi već pričekajte petnaestak minuta da se lazanje „odmore“ kako bi pri rezanju dobili savršen komad.

Izvor: Gastro

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja