Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Na većim površinama je mnogo teže provesti ovaj način sadnje te se treba pridržavati obaveznog plodoreda.

Biljke koje združujemo u sadnji na različite načine utjeću jedna na drugu pa tako imamo:

1.  Biljke koje si izravno pomažu putem korijenskih izlučevina
(mrkva – grašak, salata, luk – blitva, kupusnjače – krastavac, kupusnjače – grašak, celer – blitva, celer – luk i sl.).

2.  Biljke koje štite susjede od napada štetnika
Zbog svog neugodnog mirisa, ili okusa odbojni su štetnicima, ili su im s druge strane privlačne pa se sade kao biljke koje će na sebe privući štetnike kako bi se zaštitila glavna kultura.
Uglavnom je to začinsko bilje koje se sadi u blizini glavne kulture.

3.  Biljke koje obogaćuju tlo te tako pomažu slijedećoj kulturi
To su biljke koje se koriste za zelenu gnojidbu kao i sve vrste mahunarki koje vežu dušik iz zraka pomoću kvržičastih bakterija na svome korijenu.

4.  Biljke koje odbijaju ostale životinje
Ricinus i mlječika koje odbijaju glodavce, začinsko bilje i kombinacija biljaka koje si međusobno pomažu ako su združene u sadnji.

Osim združivanja biljaka koje jedna drugoj pomažu na različite načine treba uzeti u obzir i niz drugih čimbenika kao što su klima, tip tla, struktura tla, pH tla, ali i okolni svijet pa se često događa da neke združene biljke kod nekog izvrsno napreduju, dok kod drugih pak ne pokazuju nikakav napredak.

Stoga uvijek napominjem da se ne treba slijepo slijediti neka pravila jer svaka godina je drugačija od prethodne kao što postoji i niz drugih faktora koji imaju utjecaj na rast bilja. Zbog svega navedenog događa se da jedne godine pogodimo kombinaciju biljaka koje izvrsno napreduju, dok slijedeće godine ista kombinacija podbaci.

Dragi moji pozivam sve Vas da sami eksperimentirate i pratite svoje biljke, slušate ih i pažljivo bilježite sve na što Vam one ukazuju, volite ih i uspostavite s njima poseban odnos i one će Vam pružiti niz znanja koja ćete postepeno provoditi. Uvijek kažem priroda je najbolja učiteljica svima nama!

Kada budete pravili plan sadnje imajte u vidu biljke iz iste porodice koje nije dobro saditi u blizini. Izuzetak su neke od njih koje su se pokazale kao dobri susjedi u vrtu poput rajčice i paprike.

Izvor: Organsko_carstvo

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja