Naslovna  /  Fina papica   /  Svjetske mjerne jedinice u domaćoj kuhinji

Svjetske mjerne jedinice u domaćoj kuhinji

Ono što je našim bakama odradila Zlatna knjiga kuharstva Mire Vučetić, mi danas moramo odraditi sami jer, unatoč napretku, recept se na internetu neće sam prevesti, a pogotovo se neće prevesti mjere!

Rastu li vam zazubice na slastice i hranu iz filmova, zasigurno ste se okušali u izradi američke pite od jabuka i kolača od bundeve ili mrkve. I suočili se s mjerama u šalicama i žlicama. Možda ste zalutali na neki britanski website ili vam je prabakin recept stigao od rođakinje iz daleke Australije, „pripasan“ na funte, unce, pinte i kvarte?

Nitko vam nikad nije spomenuo da pri mjerenju treba razlikovati tekuću uncu i uncu za grame? Nije problem i ne, ne morate nabavljati setove žlica i šalica te si dodatno zatrpavati kuhinju!

Za tekuće sastojke koristite se ovim mjerama: 1 čajna žlica = 5 mL 1 jušna žlica = 15 mL 1 tekuća unca = 30 mL 1 šalica = 250 mL 1 pinta = 500 mL 1 kvarat = 1 L 1 galon = 4 L Za masu ovim mjerama: 1 unca = 28 g 1 funta = 450 g U američkim ćete receptima također često naići na mjeru za maslac u štapićima. Takvi štapići u prodaji iznose 110 g.

Kad je riječ o mjerenju sipkih sastojaka na šalice, postupak se komplicira zbog razlike u masi. Tu ćete morati učiti putem, istražujući količine. Najbolje je da to zapisujete u vlastitu knjigu recepata (bilježnicu ili dokument na kompjuteru). Ako vam je to pipavo, dizajnirajte svoje slikovne tablice, isprintajte ih i plastificirajte.

Izvor:gastro.hr

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja