Naslovna  /  Kolumne   /  Svjetionik nacionalnog ponosa (koji to više nije?)

Svjetionik nacionalnog ponosa (koji to više nije?)

Tu paradu koju sam zadnji put gledala valjda kad sam imala 10 godina, a možda i manje. Pa bi se skupila familija i susjedi, svi napeto gledali, nervirali se oko bodovanja, a ja bi obično imala i svoju paradu, presvlačila se u mamine oprave i glupirala pred publikom u dnevnoj sobi za vrijeme trajanja Eurovizije

Vrtila sam Ninu na Youtube, gledala po 10 put zaredom, oduševljena njezinom pojavom i izvedbom! Ko prava diva, otpjevala je svoju pjesmu s takvom lakoćom, ko da je to nešto najjednostavnije na svijetu, makar vjerujem da bilo ko drugi otpjeva njezinu pjesmu, ne bi zvućala ni u pola tak dobro. Bez obzira na sve prošlotjedne pohvale i nacionalni ponos koje su se odjednom pretvorile u kritike Hrvata nezadovoljnih osvojenim mjestom. Pjesma je hit, nebre se reći, upada u uho na prvo slušanje i ostaje se vrtjeti u glavi na repeat do kraja dana. I pjesma je ok, nemam niš protiv da se vrti. Istina da je u finalu izvedba bila mrvu lošija, ali svi znamo da plasman na Eurosongu nema puno veze sa kvalitetom pjesme i prezentacijom (naravno da sam odgledala cijelo finale, do kraja bodovanja i proglašenja).

Ali u svojoj kolumni ne želim staviti naglasak na pjesmu nego sam ostala impresionirana oblekom! Ako se to može uopće tak nazvati.

Ko dizajnerica koja sam svojim rukama već izradila sve i svašta i volim se praviti važna izjavom da kod mene ništa nije nemoguće, da mogu izraditi sve što glava može smisliti, ovo je za mene čudo! Iskoristila budem riječ koju izbjegavam koristiti jer je pretenciozna i prostituirana, ali ovaj put ju koristim i to u najboljem mogućem smislu – da je to umjetničko djelo! To nije haljina, to je živa skulptura koja priča! Nešto što vjerujem i sam Alexander McQueen ne bi bolje mogao napraviti! Svaka čast, oduševila sam se, Zigman ne samo da je nadmašio samog sebe nego bilo koga!

Makar je svjetionik samo metafora, simbol neke nade, pozitive koju tražimo kad nam je najteže, Nina i njezina haljina stvarno su na sceni izgledali kao svjetionik usred uzburkanog mora, vjetra i valova, isijavali svjetlo i pozitivu. A onaj plašt na početku i njezino statično držanje, ko stijena na čijem je kamenu taj magični svjetionik koji se pojavi kad se plašt skine. Gledala sam iznova i opet i dalje nebrem skužiti kak je to napravljeno, takva divota!

Mislim da spektakl poput Eurosonga zaslužuje i takav scenski nastup, kostime koji su više od same haljine i žene koje su više od nogu, cica i guzica. A u nastupu naše Nine itekako se vidjelo koliko su se potrudili do zadnjeg detalja osmisliti cijelu prezentaciju.

Pa iako smo se svi nadali boljem, bez obzira na ostvareni rezultat ja im čestitam jer su stvarno zavrijedili!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja