
Švedske mesne okruglice
Sastojci:
Broj porcija: – 4 +
- 400 g mljeveno meso
- 1 kom jaje kokošje
- 1 kom luk, crveni
- 1 mala žlica kopara
- 1 mala žlica peršin, list
- 1 mala žlica sušenih vrganja
- 100 g krušne mrvice
- 120 ml mlijeko kravlje, punomasno
- sol, papar
- ulje, biljno
- maslac, neslani
- 1 žlica oštro brašno
- 500 ml mesni temeljac
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte mljevenu junetinu i mljevenu svinjetinu, dodajte sitno narezani luk, jaje, peršin, kopar, krušne mrvice, mlijeko, sol i papar te sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
2. Od ove smjese vlažnim rukama formirajte okruglice veličine oraha.
3. U tavi zagrijte ulje i maslac pa pržite okruglice do zlatnosmeđe boje.
4. Izvadite okruglice na tanjur, a u tavu dodajte žlicu brašna, po potrebi još malo maslaca i vrlo kratko pržite, jer brašno treba ostati svijetlo.
5. Ulijte mesni temeljac, dodajte žličicu mljevenih sušenih vrganja i brzo promiješajte te uz stalno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok umak ne postane gust.
6. U tavu s umakom dodajte mesne okruglice i kuhajte, uz povremeno miješanje, još oko 20 minuta.
7. Ovo jelo možete pripremiti s više ili manje umaka, kako vam najbolje odgovara.
Poslužite s pireom od krumpira i svježom miješanom salatom.
Izvor: Gastro
Ovaj bi članak sigurno htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga!