Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Sve više djevojčica ulazi u pubertet s 8 godina. Zašto?

Sve više djevojčica ulazi u pubertet s 8 godina. Zašto?

Fenomen sve ranijeg ulaska djece u pubertet pobuđuje interes stručnjaka, a posebno ih zanima zašto djevojčice počinju pokazivati prve simptome puberteta već nakon 7. godine.

“Smatramo da je sedam godina normalno doba za neke znakove puberteta, a granica za određivanje prijevremenog puberteta postala je siva zona”, kaže Louise Greenspan, pedijatrijska endokrinologinja koja istražuje fenomen ranog puberteta pri kalifornijskoj klinici Kaiser Permanente.

Preuranjeni pubertet je medicinski termin za pojavu puberteta kod djevojčica mlađih od 8 godina i dječaka mlađih od 9 godina. Ponekad se pubertet događa kao posljedica nekih drugih ozbiljnih oboljenja kao što je tumor na mozgu, no generalno znanost još uvijek ne zna što uzrokuje preuranjeni pubertet kod djece te ga medicina liječi tabletama koje zaustavljaju ili usporavaju proces spolnog sazrijevanja.

Zdravstvene posljedice preuranjenog puberteta mogu biti vrlo negativne za dugoročno zdravlje djeteta koje je pod većim rizikom razvoja kroničnih bolesti (pretilost, dijabetes i rak dojke). Osim fizičkih, postoje mnoge psiho-emocionalne negativne posljedice. Ono što do danas znamo je da su djevojčice koje su u pubertet ušle prerano, sklonije kliničkoj depresiji u kasnijoj dobi, rizičnom ponašanju u adolescentskoj dobi (konzumiranje alkohola i droga, pušenje) te se ranije upuštaju u seksualne odnose.

Prvim znakom puberteta kod djevojčica smatra se rast grudi, iako neke razviju druge simptome – rast dlačica, promjene raspoloženja i iritabilnost, a vrlo rijetko javlja se menstruacija kao prvi znak puberteta.

Posljednja studija na ovu temu provedena je 2013. godine u Americi na 1200 djevojčica i pokazala je da rast grudi u prosjeku započinje oko 9. godine. Znanstvenici koji su proveli istraživanje kažu kako smo dosegli biološki minimum i da djevojčice jednostavno ne mogu u pubertet krenuti ranije od te dobi. Pubertet kod djevojčica traje oko četiri godine, a prva menstruacija u prosjeku se javlja oko 12. godine. Jedno drugo istraživanje iz 2012. pokazalo je da i dječaci ulaze u pubertet šest mjeseci do dvije godine ranije od svojih očeva.

Zašto djeca sve ranije ulaze u pubertet?

Stručnjaci kažu da se rana pojava puberteta kod djevojčica može objasniti sve višim stopama pretilosti u djece. Masne naslage u tijelu otpuštaju hormon estrogen kojeg inače u vrijeme puberteta proizvode jajnici, a taj hormon potiče rast grudi. Povećani indeks tjelesne mase (BMI) povezuje se s kemikalijama u tijelu koje djeluju kao hormonalni disruptori, odnosno remete “normalni” razvoj hormonalnog sustava u djece.

Ti hormonalni disruptori su, primjerice, ftalati. Oni se koriste u proizvodnji plastike i kroz igračke, kućanske predmete i gotovo svu plastiku koju koristimo ulaze u naš organizam. Isto tako, tu su fenoli koji se koriste u proizvodnji sredstava za čišćenje i dezinfekciju te u krema za sunčanje. No kako i zašto te kemikalije utječu na pojavu puberteta kod djece, tek se istražuje.

Istraživanja prate još neke potencijalne uzroke pojave preuranjenog puberteta u djevojčica:

– Pretilost majke prije i za vrijeme trudnoće. Naime, pretile trudnice vrlo često razviju gastacijski dijabetes koji utječe na pojavu metaboličkih poremećaja kod kćerke. Poremećaj metabolizma glukoze i inzulina djeluje na androgene hormone, koji pak potiču rast dlačica.
– Toksični stres. Kod djevojčica koje odrastaju u stresnom, nasilnom i opasnom okruženju zabilježena je ranija pojava puberteta.
– Pretjerana izloženost antibioticima, pesticidima u hrani te unos kemijskih spojeva koji oponašaju spolne hormone u tijelu (npr. parabeni), također se spominju kao potencijalni okidač puberteta u preranoj dobi, no istraživanja koja bi dokazala direktnu uzročno-posljedičnu vezu još su u tijeku.
 
Što roditelji mogu učiniti?

Prije svega važno je napomenuti da pojava dlačica ili lagani rast grudi u 8. godini bez drugih simptoma, nije zabrinjavajuće. Naravno, svakako je dobro posjetiti liječnika i napraviti pretrage kako bi se isključili neki ozbiljniji mogući uzročnici pojave puberteta (tumori na hormonalnim žlijezdama, dijabetes i slično). No, ukoliko se radi o prirodnom tijeku stvari, roditelji mogu eventualno učiniti sljedeće kako bi usporili pubertet:

– Izbjegavati proizvode pune ftalata i parabena (igračke, kozmetiku, kućanske predmete).
– Izbjegavati hranu (voće i povrće) koja bi mogla biti tretirana raznim pesticidima i čije porijeklo je nepoznato.
– Davati djeci hranu s visokim postotokom vlakna.
– Paziti da dijete ne razvije pretilost, odnosno poticati ga na aktivnosti, vježbanje i bavljenje sportom.
– Izbjegavati sokove, slatkiše i rafinirani šećer u prehrani djece.

Izvor: klinfo.hr

 

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja