Naslovna  /  Urbano vrtlarenje   /  Suzbijte pepelnicu na ružmarinu češnjakom, sodom i sapunom za rublje

Suzbijte pepelnicu na ružmarinu češnjakom, sodom i sapunom za rublje

Kako prepoznati pojavu bolesti?

Kao za sve pepelnice i za ovu je karakteristična pojava bijele, brašnate prevlake preko listova i stabljike. Izgleda kao da je posuto brašno po biljci, odnosno po listovima. Uzročnik zaraze je gljivica, a njene spore formiraju bijelu prevlaku. Patogen se razvija na površini lista. Pojavi pogoduje suho vrijeme s visokom vlažnošću zraka. Poslije ostvarene infekcije, gljivica formira pojedinačne pjege koje se spajaju, postaju veće i na kraju prekrivaju cijelu površinu lista, odnosno kasnije i biljke. Pepelnica ružmarina dovodi do zaostajanja rasta usjeva, smanjuje se fotosinteza, lišće je deformirano, postepeno žuti, suši se, izostaje cvjetanje, a na kraju cijela biljka propada.

Jesenski uvjeti najviše joj pogoduju

Borba s ovom bolešću nije jednostavna kada se već pojavi i svu pažnju treba usmjeriti na prevenciju njene pojave. Biljke redovno pregledati, provjetravati, zatim opalo i lišće sa sumnjom da ima simptome ukloniti, ravnomjerno zalijevati, koristiti gnojiva bogatija fosforom i kalijem. Pepelnica na ovoj ljekovitoj vrsti je podmukla jer se može dogoditi da je zaustavimo i ona se poslije pola godine ponovo javi i zahvati još veći dio biljke ili cijelu površinu. Povremeno ružmarin tretirati nekim prirodnim pripravkom kako bi spriječili pojavu infekcije. U početnim fazama brašnaste mrlje možemo obrisati i na taj način usporiti njihovo dalje širenje. Pojedinačno lišće na kome su one vidljive, na početku zaraze možemo otkinuti. Osušeno i opalo lišće ukloniti.

Pojavi i širenju bolesti pogoduje visoka vlažnost i nešto niže temperature zraka. Jesen je period kada se stvaraju idealni uvjeti za njenu pojavu i širenje. Ako uzgajamo ružmarin u lončanicama, tada ih treba držati u prostoriji sa sušim zrakom. Ukoliko se pepelnica pojavi na bilju koje držimo u kuhinji potrebno je posude premjestiti u sobu ili balkon tijekom ljeta. Ondje je veća vlažnost zraka zbog kuhanja. Ružmarin treba biti posađen u lončanice s dobrom drenažom. Prilikom pojave  pepelnice smanjiti gnojidbu dušičnim gnojivima. To će usporiti rast i formiranje novih, mladih listova i grančica koje najčešće napada ova gljivica. Najbolje je uzgajati sorte koje su otpornije na pojavu bolesti.

I sapun za rublje dobar protiv pepelnice

U borbi protiv patogena mogu pomoći sredstva koja se pripremaju od sode bikarbone, preslice (rastavića), pepela, češnjaka, slačice, kalijevog sapuna, tekućeg sumpora. Za pripremu pripravka od sode bikarbone potrebno je uzeti dvije žličice sode koje se otope u dvije litre vode. U ovu otopinu može se dodati kap deterdženta za pranje suđa koji će pomoći da se sredstvo bolje rasprši, a kap ulja će bolje vezati sodu za list i biljku. Preslica se pokazala vrlo učinkovita protiv pepelnice. Preparat od nje primjenjuje se po sunčanom i toplom vremenu. Otopina se priprema tako što se 100g pepela prelije s jednom litrom tople vode i ostavi tjedan dana, uz povremeno miješanje. Ovo sredstvo lagano procijedimo od taloga i drugih eventualnih nečistoća. U njega se doda još i 50g naribanog sapuna za rublje i promiješa dok se ne otopi. Ovakva otopina je spremna za prskanje biljaka. Potrebno ih je poprskati svaki dan tijekom tjedna.

Izvor: Agro klub

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!                             

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja