Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Suho utapanje kod djece: Simptomi se mogu pojaviti i nakon 24 sata

Suho utapanje kod djece: Simptomi se mogu pojaviti i nakon 24 sata

I taman kad pomislimo da smo o svemu dovoljno informirani, ponovno se iznenadimo nekom novom neprilikom koju može donijeti voda. Ovaj put, riječ je o takozvanom suhom utapanju koje godišnje usmrti više od tisuće djece.

Što je to suho utapanje?

Do suhog utapanja dolazi nakon što dijete umjesto zraka udahne vodu u pluća, a voda koja dospije do pluća može biti iznimno opasna. Simptomi ovog tihog ubojice u velikom broju slučajeva se odmah ne primijete. Prvi znakovi se mogu pojaviti i 24 sata nakon kupanja – u periodu kada mnogi roditelji već zaborave da se njihovo dijete zagrcnulo s vodom.

Najčešći simptomi

Osim trenutnog kašlja, kasnije može doći i do ozbiljnijih problema s disanjem, tahipneje, tahikardije, bljedoće, povraćanja pa sve do gubitka svijesti. Međutim, fizičke smetnje nisu jedini simptomi. Kod djece koja su doživjela suho utapanje, mogu se zamijetiti i promjene u ponašanju kao što su zbunjenost, frfljanje, manjak koncentracije te izrazita pospanost koja nastaje zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Ako dijete pokaže bilo kakve znakove koji upućuju na suho utapanje, obavezno potražite medicinsku pomoć. Iako u većini slučajeva simptomi prolaze sami od sebe, važno je provjeriti zdravstveno stanje djeteta. Liječenje je na sreću djece i roditelja, relativno jednostavno i uspješno. U slučaju pojave simptoma koji upućuju na razvoj plućnog edema, liječenje će se sastojati od primjene kisika i diuretika – lijekova za izmokravanje. Nije isključena i mogućnost da dijete ostane na promatranju kroz 24 sata.

Imajte na umu da se utapanje ne događa samo lošim plivačima i u plitkoj vodi. Do njega vrlo lako može doći i u plićaku, kadi ili malom jezercu. Stoga, ako ikada posumnjate da je dijete preživjelo suho utapanje i ako uočite neke od simptoma koje smo naveli, nemojte čekati da isti prođu već se odmah uputite u bolnicu (ne kod pedijatra) gdje će se djetetu pružiti adekvatna medicinska skrb.

Izvor: klinfo.rtl.hr

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga, isprintajte ili pošaljite e-mailom!

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja