Naslovna  /  Obitelj&djeca   /  Strah od ispitivanja i testova lakše je prevladati uz pomoć roditelja

Strah od ispitivanja i testova lakše je prevladati uz pomoć roditelja

To je primarna emocija koja je ljudskom rodu omogućila očuvanje života jer u životno opasnim situacijama tjera na bijeg i obranu. Strah je sasvim normalna pojava, ali u nekim situacijama onemogućuje normalno funkcioniranje.

Vjerojatno je svaki roditelj školarca u nekom trenutku čuo rečenice „Ne želim ići u školu!“, „Boli me trbuh, mogu li ostati kod kuće?“ i slične. Iako zvuče relativno bezazleno, nekad se iza njih mogu kriti dublji i ozbiljniji problemi.

Ako se dijete boji ići u školu ili tamo ne želi ostati samo bez bliske odrasle osobe, ako se prije polaska u školu žali na bolove u glavi, trbuhu i druge bolove koji nisu tjelesno utemeljeni, ako ostane kod kuće zbog „bolesti“ pa se brzo osjeća puno bolje – postoji mogućnost da je razvilo strah od škole.

Iako će se odraslima ovaj strah možda učiniti smiješnim ili beznačajnim , ignoriranjem i prisilom djeteta mogu učiniti popriličnu štetu. Ovome strahu treba pristupiti s oprezom kako se on ne bi produbio te kako bi ga dijete čim prije prebrodilo.

Za početak, valjalo bi saznati postoji li problem zbog kojeg dijete ne želi ići u školu. Ako je to strah od usmenog odgovaranja, možete se s djetetom pripremati za takve situacije, jednostavno ih uvježbavajte. Također, potaknite dijete da sastavi listu pod nazivom „Zašto ne volim školu?“, čitajući razloge možete shvatiti što ga sve muči i tako saznati kako mu možete pomoći.

Kada dijete ne želi ići na nastavu, nemojte mu zapovjediti da mora. Pokušajte razumjeti njegov strah i objasniti mu zašto je škola važna, istaknite neke pozitivne strane s kojima ćete ga pridobiti.

Ako je vaše dijete sramežljivo, šutljivo i ima problem sa socijalizacijom s vršnjacima iz razreda, možete ga upisati na neku izvannastavnu aktivnost, primjerice timski sport, gdje će razvijati svoje socijalne vještine. Samim time postat će mu lakše razviti komunikaciju s ostalim učenicima.

Ukoliko shvatite da dijete ima strah od ispitivanja, testova i ocjenjivanja, imamo nekoliko savjeta za vas.

Pomozite djetetu u pripremi

Većina testova koje djeca pišu najavljuju se barem nekoliko dana unaprijed. Potaknite ga da iskoristi svaki dan kako bi ponovilo ili naučilo dio gradiva, ali ga i motivirajte da se svakodnevno posveti predmetu s kojim ima problema. Ako ima nejasnoća, neka si zabilježi pitanja koja može postaviti učitelju ili nastavniku drugi dan. Nekada je dobro rješenje da dijete uči s vršnjakom iz razreda.

Potaknite dijete da vježba kod kuće

Danas su u knjižarama, pa čak i na internetu, dostupne vježbenice, radni listovi i slični materijali koji služe za uvježbavanje gradiva. Kada dijete riješi gradivo u takvim materijalima, pregledajte kako biste znali što ne razumije, što mu teže ide i kako biste mu mogli pomoći oko toga.

Umirite dijete kako bi se i strah smanjio

Postoje mnoge tehnike opuštanja uz koje je lakše prevladati strah. Poučite dijete dubokom disanju, opuštanju ruku i nogu i sličnima kako bi ih moglo upotrijebiti neposredno pred ispit te smanjiti napetost. Naučite dijete pozitivnom razmišljanju, jer će njime uspjeti odagnati turobne misli koje će ga dovesti u nervozno raspoloženje.

Kada dođe dan ispita, dijete obradujte omiljenim doručkom prije škole kako bi se dobro osjećalo. Kada se dobro osjeća, imat će i više samopouzdanja uz koje će se lakše nositi sa svojim strahom. Budite sigurni da na nastavu kreće na vrijeme i da neće zakasniti, ali ne zaboravite i poželjeti mu sreću te ga ohrabriti.

Nakon ispita nemojte se zanimati isključivo za rezultate koje je dijete postiglo, razgovarajte s njim o znanju koje je usvojilo, ali i napretku koje je postiglo u svladavanju svoga straha.

Izvor: Klinfo

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i Vaši prijatelji. Podijelite ga.

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja