Naslovna  /  Prirodna medicina   /  Što teška voda čini vašem zdravlju

Što teška voda čini vašem zdravlju

Teška voda sadrži veći udio teškog vodikova izotopa deuterija, koji izuzetno štetno djeluje na ljudsko zdravlje. Takva voda umjesto dva atoma vodika sadrži dva atoma deuterija.

Danas gotovo sva voda na našem planetu sadrži deuterij, i to u koncentraciji od oko 150 ppm ili više. Voda koja ima manje od 140 ppm deuterija smatra se lakom vodom ili vodom sa smanjenom koncentracijom deuterija.

Takvu vodu, primjerice, možete pronaći na sjeveru Kanade, na planinskim masivima i u polarnim dijelovima oceana. Što je manji udio deuterija u vodi, to je ona zdravija za čovjeka.

Klinička ispitivanja provedena u Rusiji, Japanu i Mađarskoj pokazala su da već malo smanjenje razine deuterija u vodi donose goleme dobrobiti za zdravlje, dok veća prisutnost deuterija štetno djeluje na zdravlje te razara DNK.
 
Isti izgled i okus, drukčija svojstva   

Po samom okusu i izgledu tešku vodu ne možete razlikovati od lake, no ona ima drukčija svojstva. Primjerice, dok obična voda zakuha na 100 stupnjeva, teška voda počinje kuhati na 101,4 stupnja.

Za razliku od normalne vode, koja se smrzava na 0 stupnjeva Celzijevih, teška voda smrzava se na 3,8 stupnjeva. Isto tako, led koji se dobiva od teške vode tone na dno za razliku od leda koji se dobiva od obične vode.

Također, vodena para sadrži najmanje razine deuterija.

Znanstveno dokazano: teška voda je toksična!

Tridesetih godina 20. st. znanstvenik Gilbert Lewis prvi je predvidio toksično djelovanje teške vode na biljke i druge žive organizme.

Napravio je i eksperiment: stavio je sjemenke duhana u običnu i u tešku vodu. Dok su u običnoj vodi one proklijale nakon dva tjedna, u teškoj vodi – uopće nisu proklijale.

Biljke koje se zalijeva teškom vodom ne rastu jer deuterij zaustavlja njihovu mitozu. Također je uočio da povećanje koncentracije deuterija u vodi ometa stanične funkcije.

Istraživanja su pokazala da još veće povećanje razina deuterija djeluje fatalno, odnosno rezultira smrću živih organizama. Kada 50 posto vode u organizmu čini teška voda, to živo biće umire.

Iako teška voda nije radioaktivna, smrt uzrokovana velikom količinom teške vode u organizmu podsjeća na smrt od zračenja. Mnogi su znanstvenici vjerovali da je deuterij jako rijedak na Zemlji, pa se tim eksperimentima sve donedavno nije pridavala velika važnost.

No budući da deuterija u našoj krvnoj plazmi ima šest puta više nego kalcija i čak deset puta više nego magnezija, on sigurno utječe na naše zdravlje te svakako zaslužuje da se njime puno više bavimo.

Utjecaj teške vode na vaše zdravlje – od vrtoglavice do ubrzanog starenja

Popijete li, primjerice, više od jedne šalice teške vode, velika je vjerojatnost da ćete osjetiti vrtoglavicu.

Naime, budući da teška voda ima veću gustoću od obične vode, kada popijete malo veću količinu, ona utječe na tekućinu u vašem srednjem uhu, što rezultira vrtoglavicom.

Znanstvena su istraživanja pokazala da voda koja sadrži deuterij igra važnu ulogu i u procesu starenja. Naime, veća koncentracija deuterija ubrzava diobu stanica, a samim time povećava rizik od nekontroliranih dioba, mutacija i karcinoma.

Također, proteini u ljudskom organizmu za organizaciju svojih struktura koriste vodikove veze. Deuterij stvara puno čvršće veze, koje su i energetski zahtjevnije.   

Otkriveno je da veće količine deuterija dovode do oštećenja i mutacija na DNK. Deuterij također utječe na oblik molekula i enzima, od kojih mnogi sudjeluju u sintezi i obnovi DNK.

Dakle, prisutnost deuterija usporava obnovu DNK, a upravo se starenje dovodi u vezu s akumuliranim oštećenjima i greškama na DNK. Što su u vašem organizmu niže razine deuterija, to su manja strukturna oštećenja na vašem DNK, a samim time ste i zdraviji i vitalniji.
 
Opasnosti teške vode za ljudsko zdravlje:

 – usporava popravak oštećenja na DNK
 – povećava rizik od mutacija na DNK
 – ubrzava starenje
 – povećava rizik od karcinoma
 – ubrzava staničnu diobu

Kroz prirodne procese u našem organizmu smanjuju se razine deuterija u tkivima i organima. Međutim, s vremenom, kako starimo, sve više slabi sposobnost našeg tijela da eliminira višak štetnog deuterija iz organizma.
 
Prirodne vode s nižim i višim razinama deuterija

 – Na mjestima gdje su veća isparavanja, poput ekvatora i pustinja, razine deuterija u površinskim vodama su visoke (oko 155 ppm).
 – Na mjestima gdje su manja isparavanja, poput polarnih i planinskih područja, niže su razine deuterija u površinskim vodama.
 – Voda u hladnim klimatskim područjima sadrži manje deuterija nego voda u tropskim krajevima.
 – Oceani sadrže veće koncentracije deuterija nego svježa voda (osobito Tihi i Atlantski ocean – oko 156 ppm). Polarna oceanska voda sadrži puno niže razine deuterija.
    Na većim visinama voda ima manje deuterija, primjerice vode planinskog masiva Stjenjaka u Americi (oko 136 ppm).

Istraživanja su pokazala da se konzumacijom vode sa sniženim razinama deuterija snižava i koncentracija deuterija u našem organizmu.

Kako biste izbjegli gomilanje deuterija u svom organizmu, pijte pročišćenu, laku vodu.

Konzumacijom pročišćene vode kao što je Qlarivia tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci potaknut ćete prirodnu sposobnost organizma da eliminira višak deuterija.

Izvor: alternativa-za-vas

Ovaj članak sigurno bi htjeli pročitati i vaši prijatelji. Podijelite ga!                           

Stvaranjem korisničkog računa na VOp portalu prihvaćate naše Uvjete korištenja